Csúcsokat dönt a nap- és szélenergia Németországban

2018. július 11. 10:33    
nyomtatás
 
A megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia mennyisége meghaladta a szénből előállított áramét Németországban 2018 első félévében. Erre korábban ilyen időtávon még nem volt példa.


A szél-, nap- és vízenergia, valamint a biogáz alapon termelt villamos energia Németország áramfogyasztásának 36,3 százalékát fedezte 2018 januárja és júniusa között, míg a szénerőművek 35,1 százalékát termelték meg.

A megújulók termelése rövidebb időszakokra már korábban is meghaladta a szénerőművekét, de ez az első alkalom, hogy ilyen hosszú időtartamon is túlnőttek a fosszilis energiaforráson.

2017 hasonló időszakában a megújulók az összigény 32,5 százalékát, a szén pedig 38,5 százalékát tudta kielégíteni a német BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft) iparági egyesület adatai szerint.

Csúcsokat dönt a nap- és szélenergia Németországban

Nagyobb képért katt az ábrára!

A rekord elérésében a kedvező időjárási körülmények, valamint az alacsonyabb fogyasztás is szerepet játszott. Ugyanakkor nagymértékben hozzájárult a jelentős szén-dioxid-kibocsátási értékeket mutató feketeszén felhasználásának csökkenése, míg a lignit és a barnaszén részaránya viszonylag stabil maradt 2017-hez viszonyítva.
Ezzel együtt az ország képtelen tartani eredeti szén-dioxid-kibocsátási célját. Az ország a tervezett 40 százalék helyett csak 30 százalék körüli értékben lesz képes csökkenteni üvegházgáz-kibocsátását 2020-ig (az 1990-es szinthez képest).

Napfényes Albion

Ha a németországinál rövidebb ideig is, de az Egyesült Királyságban szintén új csúcsokat ért el a megújulóenergia-termelés az elmúlt időszakban. A szigetországban június utolsó hétvégéjén rövid időszakra a napenergia termelés meghaladta a fölgázüzemű erőművek termelését; szombat kora délután ugyanis a napenergia részaránya 27,8 százalékra kúszott fel a brit áramellátásban, míg a földgáz 27 százalékot biztosított. Ugyanekkor a szélenergia- 9,7 százalékot, míg a nukleáris energia 22,6 százalékot tett ki (az import, a tárolt energia felhasználás, a vízenergia 9, a biomassza 3,9 százalékos súlya mellett - számolt be a The Guardian.)


(Euractiv)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Új rendszerben kell számlaadatokat küldeni a NAV-nak (x)

Ingyenes számlázó program is segíti a vállalkozásokat. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium