Drónok, robotok, arcfelismerés - Így hódítaná meg a világot Kína

2018. október 7. 14:15    
nyomtatás
 
Kína a világ mesterséges intelligencia nagyhatalma akar lenni. Egyelőre úgy tűnik, hogy sikeresek az erőfeszítések, a szektor rohamosan fejlődik, már több 1 milliárd dollár feletti vállalatértékkel büszkélkedő mesterséges intelligenciával foglakozó cég van Kínában. Bemutatjuk, hogy mivel foglalkozik az öt legnagyobb.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A mesterséges intelligenciára szánt beruházások kétharmada Kínát célozza meg. Az ország nem titkolt célja, hogy mesterséges intelligencia-nagyhatalom legyen, így a kínai kormányzat minden erejével támogatja a szektorban tevékenykedő vállalatokat. Azt remélik, hogy 2030-ra ezer milliárd jüanos (~146 milliárd dollár) iparág lehet.

Tavaly 67 százalékkal nőtt a szektor Kínában, a China Money Network szerint vagy 14 olyan helyi vállalat, amely legalább 1 milliárd dollárt ér. Íme az öt legnagyobb.

DJI


A DJI domináns szereplő a globális drónpiacon, több mint 70 százalékos részesedéssel, ami egyre inkább összefonódik a mesterséges intelligenciával. A legújabb modellje a Phantom 4 drón képfelismerést használ arra, hogy kikerüljön tárgyakat. Nemrég pedig a Microsofttal lépett partnerségre, aminek keretein belül real time adatokat közvetítenek a drónok a számítógépekre, amiket elemezni lehet. Például fel lehet deríteni egy energiahálózat hibáit. A pletykák szerint képelemzés és a mesterséges intelligencia területén felhalmozott tudását a robotikában és az önvezető autókban is hasznosítaná a vállalat.Ubtech Robotics


Messzire jutott a shenzeni cég azóta, hogy alapítója, James Zhou a barátaitól és a családjától kölcsönkapott pénzből megépítette az első humanoid robotját, az Alpha 1S-t. Eredetileg a lakosságot kiszolgáló robotot tervezett, de a potenciális vállalati ügyfelek felé is fordult, a Cruzr robot például alkalmas arra, hogy ügyfélszolgálati feladatokat betöltsön kormányzati hivatalokban vagy iskolákban.SenseTime


A hongkongi egyetem egyik deep learning kutatócsapatából nőtte ki magát a SenseTime, a vállalat a képfelismerésben erős különösen. A kockázati tőkés befektetők sorának köszönhetően gyors terjeszkedést tudott megvalósítani, ma már bankok, börtönök, repülőterek, rendőrségek és kiskereskedők vannak az ügyfelei között. A vállalat biztosítja a technológiát a kínai kormányzatnak, amely arra készül, hogy 170 millió térfigyelő kamerájával kövesse a polgárait. A fejlesztési terveik között szerepel az önvezető technológia és a kiterjesztett valóság is.Cambricon


A mindössze kétéves múltra visszatekintő félvezető és chipgyártó vállalatnak ambiciózus tervei vannak a mesterséges intelligenciával: 30 százalékos részesedést szeretnének Kínában a nagyteljesítményű chipek piacán és három éven belül azt szeretnék elérni, hogy világszerte 1 milliárd okoseszközben használják a processzoraikat. A deep learningre optimalizált chipek már most is megtalálhatók például a Huawei okostelefonjaiban.Cloudwalk


Szintén az arcfelismerésben erős a Cloudwalk, amely elsőként a határellenőrök rendelkezésére bocsátotta technológiáját. Ma már 24 kínai tartományban használja a közszféra biztonsági megoldásként, például beléptetésnél és nemrég állapodtak meg Zimbabwével, ahol egy országos adatbázist építene ki az állam.(World Economic Forum)

A címlapkép forrása: AFP / Mandel Ngan

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Egy év alatt több mint 200 új munkatárs a pécsi Hauniban (x)

Története legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a gépgyár. 

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium