20 évvel előznek minket az osztrákok az orosz gázért folyó versenyben

Portfolio/MTI
2018. június 6. 09:36    
nyomtatás
 
A legmagasabb szintű politikai vezetők, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár jelenlétében kedden aláírták az ausztriai orosz gázszállítások 2040-ig való kiterjesztéséről szóló megállapodást. A korábbi ellátási szerződés 2028-ig szólt, ezt toldották meg most további 12 évvel.
A jövőbeni magyar gázellátás kérdéseiről a Portfolio június 7-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


Kereskedés OMV-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A megegyezést Alexei Miller, a Gazprom vezérigazgatója, valamint Rainer Seele, az OMV vezérigazgatója írta alá.

20 évvel előznek minket az osztrákok az orosz gázért folyó versenyben


Az OMV várakozásai szerint az európai földgázfelhasználás növekedés előtt áll, nagyrészt a szénerőművek gáztüzelésű erőművekkel történő helyettesítése hatására, miközben a kontinens saját termelése tovább csökkenhet. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azt prognosztizálja, hogy 2030-ig több mint 20 százalékkal bővülhet az európai földgázkereslet. Mindennek hatására az említett évben az európai gázigény már várhatóan 80 százalékban importból lesz kielégítve - hangsúlyozta az aláírás kapcsán Rainer Steele, hozzátéve, hogy a megállapodás hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célok teljesítéséhez is. Alexei Miller az épülő Északi Áramlat 2 gázvezeték, illetve a Gazprom és az OMV ötvenéves múltra visszatekintő együttműködésének jelentőségét húzta alá.

Közben Magyarország a legutóbbi hírek szerint még a 2020-as szállításokról egyeztet az orosz állami gázmonopóliummal. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május végén közölte az MTI-vel, hogy sikerült megállapodni a Gazprommal a Magyarországra irányuló gázszállítások jövő évi mennyiségéről és áráról, illetve megkezdődtek az egyeztetések a 2020-as szállításokról is. Az érvényben lévő hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási megállapodás 2021-ig szól. A tárcavezető Szentpéterváron a többi között Szergej Lavrov külügy- és Gyenyisz Manturov ipari miniszterrel, Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, valamint Kirill Komarovval, a Roszatom vezérigazgató-helyettesével tárgyalt.

A régióban a jövőbeli gázellátást alapvetően meghatározó infrastrukturális fejlesztések zajlanak, amelyekben Magyarország kulcsszerepet játszik. Egyebek mellett a BRUA gázvezeték-projekt, a szlovák-magyar gázvezeték vagy a horvát LNG-terminál fejlesztései pedig mind az orosz gázforrástól való diverzifikációt szolgálják. Az Északi Áramlat 2 vezeték 2020-as évek elejére való elkészültével egy időben az ukrajna irányába folyó szállítások jelentős visszaesésére lehet számítani, ahogyan erre a Gazprom részéről is utaltak korábban. A magyar kormány az ország ellátásának biztosításán túl egyfajta központi gázelosztói szerepet is szán Magyarországnak, amiben legnagyobb riválisa éppen a baumgarteni központjából több ország felé - nagyrészt éppen orosz gázt elosztó Ausztria. Az OMV márciusban jelezte, tetszését nem nyerte el, hogy az eredetileg Ausztriában végződő BRUA gázvezeték csak Magyarországig fog tartani.

Nem zárják le az ukrán útvonalat, de...

Oroszország EU nagykövete kedden cáfolta, hogy Moszkvának szándékában állna az ukrán gáztranzit-útvonal lezárása az Északi Áramlat két új földgázvezetékének a megépítése után. Vlagyimir Csizsov ezt azzal magyarázta, hogy vannak olyan országok, például Moldova, amelyek kizárólag az ukrán tranzitútvonal beiktatásával juthatnak hozzá az orosz földgázhoz - írja a BruxInfo. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár kettejük májusi, Szocsiban tartott egyeztetésük után szintén arról beszéltek, hogy az ukrajnai gáztranzit az Északi Áramlat-2 vezetéknek a Balti-tengeren keresztül történő megépülése után is fenn kell maradnia.

Ez azonban nem mond ellen annak, hogy a 2020-as évek elején jelentősen visszaeshet az ukrajnai tranzitútvonalon szállított gáz mennyisége, ahogyan ezt korábban orosz részről több alkalommal is sugallták. Az ukrán területeken keresztül szállítandó gáz mennyisége 2020 után jelentősen mérséklődni fog, de a korábban, a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat vezeték átadásakor közöltekkel szemben nem áll le teljesen a tranzitmegállapodás lejárta után sem - mondta a Gazprom-vezér 2017 tavaszán. Akkor ejtett szavai szerint az ukrán vezeték éves kapacitása korábban elérte a 120 milliárd köbmétert, azonban a Gazprom vezetéképítéseivel az utóbbi években ez 50-80 milliárd köbméterre csökkent, 2020 után pedig Miller szavai szerint körülbelül 15 milliárd köbméterig süllyedhet. Bár vélemények szerint Moszkva nagyrészt Kijev megbüntetésének hátsó szándékával fogott export-útvonalai diverzifikálásába, a Gazprom tagadta ezt, egyéb okokkal, például az északi mezők - így a Yamal-félsziget - kitermelésben betöltött egyre markánsabb szerepével indokolva a változást.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium