Az E.ON-nak sem könnyű

2019. augusztus 7. 09:52    
nyomtatás
 
Az E.ON ma reggel tette közzé második negyedéves gyorsjelentését. A működési eredmény (EBIT) 18%-kal esett éves alapon, de még így is jobb lett az elemzői várakozásoknál. A brit kiskereskedelmi részleg töri a legnagyobb borsot a vállalat orra alá.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia


Az árbevétel éves alapon közel 6%-ot esett, így a második negyedévben 7,1 milliárd eurót ért el.

Az E.ON-nak sem könnyű542 millió euró lett a második negyedéves operatív eredmény (EBIT), mely 2,7%-kal haladja meg a Refinitv által összeállított elemzői konszenzust.

A kiskereskedelmi divízió profitabilitása azonban 75%-kal esett, melynek legfőbb oka a brit ársapka bevezetése, mely erős nyomás alatt tartja az E.ON kiskereskedelmi részlegének a marzsait. Az egység működési eredménye 21 millió euróra csökkent a negyedévben.
Ráadásul nem éppen a legjobbkor, de az E.ON még a rivális RWE-vel történt eszközcsere megállapodás kapcsán folyamatosan veszi át az Innogy kiskereskedelmi és hálózatüzemeltetési részlegét, amely várhatóan szeptemberre zárulhat majd le. Az ügylet csak növeli az E.ON kitettségét a brit piacon, ahol a helyzet már így is több, mint kihívásokkal teli. Elsősorban költségcsökkentéssel próbál reagálni a német energiaóriás a kialakult nehéz szituációra, illetve stratégiai szinergiákat igyekszik keresni az új brit egységekkel.

A megújuló energiatermeléssel foglalkozó és a hálózatüzemeltetési üzletág szerencsére valamennyire balanszírozni tudta a kiskereskedelmi divízió rendkívül gyenge teljesítményét. A nettó eredmény végül minimálisan, de a negatív tartományba csúszott, -6 millió euró lett a második negyedévben.

Az E.ON-nak sem könnyűA rossz brit környezet ellenére a vállalat nem módosított az éves célkitűzésein, továbbra is éves szinten 2,9-3,1 milliárd eurós éves működési eredményt prognosztizál a társaság, nettó profitsoron pedig 1,4-1,6 milliárd eurót.

Az E.ON részvényárfolyama jelenleg 0,5% pluszban tartózkodik, idén eddig 6%-ot tudott emelkedni.

Az E.ON-nak sem könnyűCímlapkép: Roland Weihrauch/picture alliance via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő (x)

Értékes tudással is támogatja a jövőbe mutató ötleteket az MVM. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium