Előfizetői tartalom

Ennyit adózol a benzin után

Portfolio
Az olajár emelkedésével párhuzamosan soha nem látott magasságban tartózkodnak a hazai kiskereskedelmi üzemanyagárak, az autósok a benzin literjét átlagosan 375, a gázolajét pedig 376 forintért tankolhatják. A piaci folyamatok által hajtott áremelkedés közepette egyre többeket foglalkoztató kérdés, hogy megállítható-e a további kedvezőtlen tendencia? Ennek elérésére sokan az üzemanyagárak felét kitevő adók csökkentését remélik, bár a kormány jelzései szerint egyelőre nem tervezik a jövedéki adó és áfa mértékének csökkentését. Magyarország eközben az európai átlagnak megfelelő mértékű adóterhelést alkalmaz, ráadásul a jövedéki adó mértéke alapján a legalacsonyabb terhelésű országok közé tartozunk.

Magyarországon a benzin és gázolaj bruttó kiskereskedelmi árának hozzávetőlegesen felét teszik ki az adók (jövedéki adó, áfa és a készletezési - KKKSZ - díj), így az egekbe szökő árak közepette egyre nagyobb nyomás helyeződik a politikusokra, hogy az üzemanyagokat terhelő adók szintjét csökkentsék. Emiatt érdemes lehet megvizsgálni, hogy a hazai adóterhelés európai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés