Esik az olajár

2019. június 12. 11:02    
nyomtatás
 
Tovább esnek az olajárak szerdán délelőtt a kereslet gyengülését prognosztizáló előrejelzések és az amerikai olajtartalék meglepő bővülésének hírére.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Folytatódik az olajárak gyengülése szerdán, miután előző nap szintén jelentősen estek az árfolyamok. A Brent azonnali jegyzése szerda kora délután közel 2,5 százalékos gyengüléssel már csak alig valamivel jár 60 dollár felett, megközelítve idei, 59,85 dollár körüli mélypontját.

Esik az olajár


A WTI spot árfolyama ugyanekkor hasonló mértékben esik és 52 dollár körül alakul.

Esik az olajár


Az Egyesült Államok energiainformációs hivatala (EIA) 160 ezer hordóval napi 1,22 millió hordóra módosította le a globális olajkereslet idei bővülésére vonatkozó előrejelzését. Az EIA ugyanakkor a kínálatra vonatkozó prognózisát is visszavágta, a szervezet szerint az Egyesült Államok olajtermelése idén átlagosan napi 12,32 millió hordó lehet, ami 140 ezer hordóval marad el a májusi előrejelzésben foglaltaktól.

Az olajárakra nézve lefelé mutató hatást gyakorol az a hír is, mely szerint az Egyesült Államok nyersolajtartalékai 4,9 millió hordóval 482,8 millió hordóra bővültek a múlt héten. Az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) adatai alaposan meglepték a piaci szereplőket, miután a konszenzus 481 ezer hordós csökkenést valószínűsített. Az olajtartalék váratlan növekedése szintén arra utal, hogy a piaci kereslet elmaradhat a korábban várttól. Az EIA olajtartalék-adatai várhatóan szerdán jelennek meg.

A vételi kedvet gyengítheti az a bejelentés is, miszerint az Egyesült Államok az alacsony olajárak és a gazdasági növekedés esetleges lassulása mellett is tartani kívánja napi 12 millió hordós, történelmi rekordnak számító termelését a jövő évben, sőt, a 13 millió hordót is elérheti. Erről Dan Brouillette, az ország energiaügyi helyettes államtitkára beszélt a CNBC beszámolója szerint.

Mindemellett a kereskedelmi háború, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség a világgazdaság növekedési kilátásait rontva továbbra is nyomás alatt tartja az olajárakat.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) június 25-től tartja következő megbeszélését, ahol a tagországok olajügyi miniszterei döntenek az idei év elejétől érvényes, összességében napi 1,2 millió hordós kitermeléscsökkentési intézkedés további sorsáról is. A várakozások szerint az olajkartell kiterjeszti lépése hatályát, Suhail bin Mohammed al-Mazroui, az Egyesült Arab Emírségek energiaminisztere kedden a Reutersnak azt mondta, az OPEC-tagok közel állnak a termeléscsökkentés meghosszabbítására vonatkozó megegyezéshez. Ez azonban csak korlátozott mértékben adhat majd támaszt az olajáraknak, a Goldman Sachs például a harmadik negyedévre 65,5 dolláros Brent-átlagárfolyamot valószínűsít.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Mit jelez a magyar gazdaságnak az Intrum indexe? (x)

Magas GDP-növekedést vetít előre az Intrum Fizetőképességi Index. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium