Hiába nő a termelés, drága maradhat az olaj

2018. július 12. 21:22    
nyomtatás
 
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) által bejelentett termelésnövelés gyakorlatilag a határig feszítheti az olajtermelési tartalékkapacitást - áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentésében.


Az OPEC, Oroszország és más olajtermelő országok június végén döntöttek úgy, hogy összességében napi mintegy 1 millió hordóval növelik az olajtermelést, nagyrészt az olajárak emelkedését korlátozandó. Iparági vélemények szerint azonban kétséges, hogy ez könnyen megvalósítható lenne, mivel az országok zöme nemigen rendelkezik további mozgástérrel a termelés növelésére.

A szabad kapacitások az elmúlt hónapokban ugyanis jelentősen szűkültek, nem csak Venezuelában és Líbiában, de például az olyan országokban is mint Kanada - véli az IEA. A párizsi székhelyű szervezet szerint, amennyiben sikerül is a kijelölt mértékben növelni a kitermelést, az azzal járhat, hogy az olajpiac gyakoratilag kifogy a további mozgosítható kapacitásokból, amelyek egyfajta biztonsági, sokk-elnyelő párnaként funkcionálhatnának további esetleges nem tervezett termeléskiesés esetén.

Az IEA úgy véli, ez a sérülékenység tartósan is egyfajta támaszt ad majd az olajáraknak. A szabad tartalékkapacitások hiánya miatt pedig akár a kisebb jövőbeli esetleges kínálati szűkületek is ártüskéket eredményezhetnek.

Az olajkartell kitermelése júniusban napi 31,87 millió hordóval négyhavi csúcsot érhetett el, míg júliusban a közel-keleti országok tartalékkapacitása napi 1,6 millió hordóra rúghatott - a globális kitermelés kevesebb mint 2 százalékára. Szaúd-Arábia júniusban 2016 vége óta nem látott szintre tornázta fel kitermelését, miután az Egyesült Államok, Kína és India - a világ legnagyobb olajimportőrei az emelkedő árak miatt a termelés bővítésére sürgették.

Az IEA csütörtökön publikált jelentése nem sokkal azt követően látott napvilágot, hogy szerdán az olajárak több mint két éve nem látott, hatalmas zuhanást produkáltak. Az olajárak május vége, a három és féléves csúcsot jelölő 80 dolláros szint elérése óta meglehetősen nagy kilengéseket mutatnak. Csütörtök este a Brent nyersolaj árfolyama enyhe emelkedéssel 74 dollár felett áll.

Hiába nő a termelés, drága maradhat az olaj

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Új rendszerben kell számlaadatokat küldeni a NAV-nak (x)

Ingyenes számlázó program is segíti a vállalkozásokat. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium