Indulhat a szerbiai gázvezeték építése a magyar határig

2019. február 11. 10:42    
nyomtatás
 
Szerbia februárban kiírja a Török Áramlat gázvezeték Bulgáriát és Magyarországot összekötő szakaszának kapacitására vonatkozó tendert - közölte Aleksandar Antic, szerb energiaügyi miniszter a hét végén. Március-áprilisban indulhat a vezeték építése a magyar határig.


A kötelező érvényű ajánlatok keretében várhatóan elegendő kapacitásigénylés érkezik majd be, miután a bulgáriai szakasz esetében is ez történt. A vezeték a magyar energiapolitika diverzifikációs törekvéseinek fontos elemét képezi, így magyar vállalatok részéről is érdemi érdeklődés valószínűsíthető, amit az előzetes igényfelmérés is igazolni látszik.

A Gastrans projektcég közlése szerint tavaly áprilisban a Magyarország felé orosz gázt szállító vezeték teljes kapacitására kapott nem kötelező érvényű ajánlatokat a 2039-ig terjedő időszakra; az akkori, eljárással a piac érdeklődését igyekezett tesztelni a Gastrans.

A szerb kormány emellett február végén, március elején hozhatja meg a végső beruházási döntést a miniszter szerbiai média által idézett szavai szerint, ami ugyanakkor várhatóan már csak formalitás lesz. Ezek után a vezeték építése Szerbiában március-áprilisban indulhat, amelynek mintegy 300 millió eurós költségét a Gastrans biztosítja. Az építkezés - , amely részben a meglévő infrastruktúra átalakítását jelenti - 7-8 hónapig tarthat, vagyis a vezetékszakasz az év vége előtt elkészülhet. Bulgáriában ez előző héten hozták meg a projekttel kapcsolatban a végső beruházási döntést.

A Gastrans a svájci székhelyű South Stream Serbia leányvállalata. A South Stream Serbia 51 százaléka a Gazprom orosz állami gázmonopólium, a fennmaradó 49 százaléka a Srbijagas tulajdonában van.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium