Megtöbbszöröződött a megújuló energia beruházások értéke

2019. június 4. 11:10  english version   
nyomtatás
 
Az energiaátmenet gyakorlatilag már húsz éve tart, a világ energiaéhsége azonban nem csökken, és ezt egyelőre még fosszilis energiákból elégíti ki - mondta előadásában Kovács Csaba, a KPMG energetikai tanácsadási partnere a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján.


A megújuló-energiaszektor beruházásai 12 év alatt töb mint az ötszörösére nőttek világszinten - emelte ki Kovács Csaba. Csak a villamosergia-termelésben, -átvitelben és -elosztásban világszinten megvalósított beruházások értéke 2005-ben még 373 milliárd USD 2017-ben már 770 milliárd USD volt.

A globális energiafelhasználásban az Európai Unió körülbelül 12 százalékos súlyt tesz ki, az EU primer energiafelhasználásából pedig Magyarország mindössze 1,5 százalékot tett ki 2016-ban - emelte ki Kovács Csaba. A primer hazai energiafelhasználás a GDP-re vetítve jelentősen csökkent, de még mindig meghaladja az uniós átlagot.

Megtöbbszöröződött a megújuló energia beruházások értéke

Fotó: Stiller Ákos

Az EU célja, hogy 2020-ra a megújulók arányát 20 százalékra szeretné feltornázni, Magyarország 14,65 százalékos célt vállalt, míg a 20 százalékos részarányt 2030-ra határoztuk meg - az EU ugyanezen időváton 32 százalékra növelné a megújulók arányát. Az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére az uniós vállalás 20 százalék a 1990-es bázishoz képest, 2030-ra pedig 40 százalék a magyar és uniós cél is. Az energiahatékonyság terén az EU 20 százalékos céllal rendelkezik 2020-ra, Magyarország 1009 PJ-t jelölt ki; 2030-ra pedig 32,5, illetve 8-10 százalék a cél.

A magyar energiamixben továbbra jelentős aránya van a fosszilis energiahordozóknak, aminek összességében mintegy 50-60 százaléka tartósan import. Jelenleg 12 százalék körül alakul a megújulóenergia-felhasználás aránya az energiamixben Magyarországon, amit főleg a biomassza ad ki. A bruttó villamosenergia felhasználásban a megújulók ra 2010-re 3,6 százalékos cél volt a hazai vállalás, ezt pedig sikerült is elérni, leginkább fatüzeléssel. 2030-ra vonatkozóan 12,8 százalék a vállalás. A 2030-as megújuló villamosenergia célnak azonban már várhatóan a napenergia lesz a motorja - mondta, ugyanakkor az addigra várt mintegy 4000 MW telepített névleges kapacitást meglehetősen ambiciózusnak tartotta.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium