Mi lesz veled olaj?

2019. augusztus 12. 10:22    
nyomtatás
 
A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az olajkereslet 2008 óta nem látott lassúsággal nő. Január és május között csupán 520 ezer hordóval nőtt a globális olajkereslet 2018 azonos időszakával összevetve, melyet a kínai fogyasztásnövekedés mentett meg az önmagában a napi 500 ezer hordós bővülésével. Az OPEC és szövetségesei a termelés visszafogásával igyekeznek egyensúlyba hozni az olaj piacát.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia


Májusban éves alapon 160 ezer hordóval csökkent a világ napi olajkereslete. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a szerény keresletnövekedés fő oka a fokozatosan lassuló világgazdaság, és az USA és Kína között feszülő kereskedelmi háború. A fokozódó kereskedelmi háború miatt csökkenő nemzetközi kereskedelem és így tovább mérséklődő olajkereslet várható. 2019-ben 1,1 millió, 2020-ra 1,3 millió hordó napi fogyasztásnövekedést jelez előre az szervezet. A kilátások nem túl kedvezőek, nagyobb valószínűséggel módosíthatja lefele előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség, mintsem felfele.

Mi lesz veled olaj?Jelenleg az OPEC és szövetségesei termelésvisszafogással teremtenek egyensúlyt az olaj piacán, azonban 2020-ra a nem OPEC kitermelés napi 2,2 millió hordóval nőhet elsősorban az Egyesült Államoknak köszönhetően, mely nyomást helyezhet a kőolaj árára.

Mi lesz veled olaj?Jelenleg úgy tűnik, hogy a gazdasági lassulás jelentősebb hatást fejt ki a keresleti oldalra, mint a geopolitikai kockázatok a kínálatira. Az USA szankcióinak köszönhetően Irán júliusi kőolajexportja 130 ezer hordóval 400 ezer hordóra esett, mely a nyolcvanas évek óta nem látott alacsony szint.

A Brent letörte a 60 dollárnál található erős támaszát. Amennyiben nem sikerül hamarosan visszakapaszkodnia fölé, az negatív előjel.

Mi lesz veled olaj?Amennyiben letörné az 58 dollárnál található támaszát, mely jól kivehető az alábbi órás grafikonon, akkor eladási pozíciók felvétele javasolt.

Mi lesz veled olaj?


Címlapkép: Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő (x)

Értékes tudással is támogatja a jövőbe mutató ötleteket az MVM. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium