Száguld az olajár - Megszületett a várva várt alku

2018. december 7. 16:51    
nyomtatás
 
Megszületett a várva várt megállapodás az olajtermelő országok között, amelynek értelmében napi 1,2 millió hordóval csökkentik a kitermelést a jövő év elejétől.


A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagjai napi 800 ezer hordós, a szervezeten kívüli, de azzal együttműködő olajtermelő országok pedig további 400 ezer hordóval vágják vissza összességében termelésüket 2019 január elejétől - számolt be a Dow Jones hírügynökség Bijan Zangeneh iráni energiaügyi miniszterre hivatkozva. Míg azonban a CNBC szerint az egyeztetés még tart az olajországok között, a The Wall Street Journal gyakorlatilag kész tényként számol be az alkuról.

A napi 1,2 millió hordós kitermeléscsökkentés a globális olajkereslet közel 1,5 százalékának megfelelő kínálatot von ki a piacról, és meghaladja a legutóbbi befektetői várakozásokban szereplő 800 ezer-1 millió hordós értéket.

Ez újabb lendületet adott az olajára péntek délutáni rallyjának, amely azt követően kezdődött, hogy értesülések szerint Oroszország állítólag mégis hajlandó a korábban jelzettnél nagyobb mértékben, napi 200 ezer hordóóval visszavágni kitermelését. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy Oroszország vonakodik részt venni a kitermeléscsökkentésben, illetve hogy napi 140-150 ezer hordóval hajlandó lenne ugyan részt venni a termeléscsökkentésben, de az OPEC legalább 250 ezres csökkentést várna tőle. Az előző napon még nagyot estek az árfolyamok, miután a szaúdi energiaügyi miniszter a korábban jelzettnél kisebb mértékű kitermeléscsökkentés lehetőségéről beszélt.

Péntek délután öt óra előtt Brent spot árfolyama közel 5 százalékkal emelkedik.

Száguld az olajár - Megszületett a várva várt alku


Ugyanakkor a WTI jegyzése közel 4 százalékkal erősödik.

Száguld az olajár - Megszületett a várva várt alku


A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) képviselői csütörtökön ültek össze, hogy döntést hozzanak a következő hat hónap kitermelési politikájáról. Csütörtökön ugyan megegyeztek abban, hogy visszafogják az olajkitermelésüket, de az ennek mértékéről szóló konkrét döntést a nem OPEC-tag, de az olajpiacon kulcsszereplő Oroszországgal történő egyeztetés utánra halasztották.

Az olaj árfolyama az elmúlt két hónapban mintegy 30 százalékot esett, ami jelentősen csökkentheti az olajhatalmak bevételeit, ezért is tartottak tárgyalást egy lehetséges termelés-visszavágásról. A korábbi hírek szerint az OPEC minden tagjára érvényes 3,0-3,5 százalékos termeléscsökkentést kíván elérni. Az OPEC termelése az év felétől 4,1 százalékkal napi 33,31 millió hordóra bővült. A világ három legnagyobb olajtermelőjének termelése körülbelül egy év alatt napi 3,3 millió hordóval emelkedett, napi 56,38 millió hordóra, vagyis az OPEC, Oroszország és az Egyesült Államok biztosítja a világ olajellátásának közel 60 százalékát.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

2019-ben nyit a Bábolna Strand- és Termálfürdő (x)

Az épülő fürdő üzemeltetésére pályázatot írt ki az önkormányzat. 

Sokat spórolhatnak a cégek magán-egészség biztosítással (x)

Hogyan lehet csökkenteni a betegszabadságok miatti veszteséget? 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium