Őrült tempóban hódítja meg a nap- és szélenergia Nyugat-Európát

2019. január 3. 10:04    
nyomtatás
 
Új csúcsra, 40 százalék fölé emelkedett 2018-ban a megújuló energiaforrások aránya Németország villamos energia termelésében. Az Egyesült Királyságban pedig a tavalyi év harmadik negyede hozott újabb rekordot.


A szél-, nap és vízenergia, illetve biomassza alapon termelt áram mennyisége tavaly Németországban elérte a 219 terawattórát, ami a teljes nettó termelés 40,3 százalékát teszi ki a Fraunhofer Institute ISE adatai szerint. 2017-ben a megújulók 38,2 százalékos részarányt értek el. A megújulók előretörésével párhuzamosan a fosszilis alapú termelés visszaesett, így a gáz, fekete és barna szén szerepe is jelentősen csökkent a németországi áramtermelésben.

A növekedés ugyan impozánsnak tűnik, azonban a jelenlegi trend alapján Németország a 2030-as - egyébként rendkívül ambiciózus - megújuló energiás céljait sem fogja teljesíteni. A német kormány hivatalos célja, hogy 2030-ra a megújuló energiaforrások arányát 65 százalékra emelje a villamosenergia-termelésben. (Az eredeti terv szerint Németország az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal mérsékelte volna szén-dioxid-emisszióját 2020-ig, ez azonban csak valamikor a 2020-as évek elején, tehát pár évvel az eredeti határidőt követően realizálódhat.)

A legnagyobb megújuló áramforrást 2018-ban a szélenergia biztosította Németországban, ehhez fűződik a teljes megújulós áramtermelés több mint fele, 111 terawattóra. Ez már nincs messze a német árammix első számú energiaforrásától, a barna széntől, amelyből mintegy 131 terawattórát termeltek tavaly.

Megugrott a brit napenergia-termelés
Közben az Egyesült Királyságban is új megújuló energia rekord született: 2018 harmadik negyedévében a teljes brit áramtermelés közel harmada, 33,1 százaléka a megújuló forrásokból származott. Ez új rekordnak számít az országban, ahol így már a második egymást követő negyedévben dőlt meg a korábbi megújuló áramtermelési csúcs (a második negyedben 31,7 százalékos eredmény született). A 2018 július-agusztus-szeptemberi időszak során összesen 11 százalékkal nőtt a nap- és szélenergia termelés 2017 harmadik negyedévéhez képest, míg csak a napenergiát tekintve ennél is jelentősebb mértékű, 26 százalékos volt a növekedés.


Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium