szerző

Intő jel érkezett Magyarországnak a németektől

2019. június 13. 09:15    
nyomtatás
 
Véget ért a nagy licit a részben 5G-hálózatokhoz is szükséges frekvenciákért Németországban, 12 heti csata után az előzetesen vártnál jóval magasabb összeget, közel 6,6 milliárd eurót fizet az aukción résztvevő 4 távközlési cég. A németországi frekvenciaaukció tapasztalatai a magyar szolgáltatóknak is érdekesek, hiszen Németországhoz hasonlóan nálunk is három nagy szolgáltató mellé lép be egy negyedik, részben az agresszív új szereplő miatt szállhat el nálunk is a frekvenciablokkok ára.

Kereskedés Deutsche Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

497 kör


Idén március 19. óta licitálhattak az 5G-hálózat kiépítéséhez szükséges frekvenciablokkokra a németországi mobilcégek. Összesen 41 frekvenciacsomagot értékesítettek az érdeklődő távközlési vállalatoknak 2 és 3,4 és 3,7 GHz-en. A lebonyolítás lényege az volt, hogy a frekvenciaaukció addig tart, amíg a mobilcégek újabb ajánlatot nyújtanak be, és mivel kifejezetten aktívak voltak a mobilcégek, egészen mostanáig tartott a licit, vagyis közel 3 hónapon keresztül küzdöttek egymással a résztvevő cégek, összesen 497 körön van túl a 4 licitáló, a Drillisch Netz, a Telefónica, a Deutsche Telekom és a Vodafone.

Szakértők előzetesen azzal számoltak, hogy a frekvenciaaukció összesen 3-5 milliárd eurónyi bevételt hozhat a német államnak. Április közepén már úgy tűnt, hogy az aukció véget ér, és a szolgáltatók összesen 5 milliárd eurót fizetnek a blokkokért, azonban a licit mostanáig tartott, a végösszeg pedig az előzetesen vártnál jóval magasabb, 6,55 milliárd euró, vagyis jelenlegi árfolyamon közel 2110 milliárd forintnak megfelelő összeg.

A legtöbbet a Deutsche Telekom költötte, a legnagyobb meglepetést azonban a United Internet leányvállalata, a Drillisch okozta, ugyanis lényegesen többet költött, és jóval több frekvenciát szerzett, mint amire előzetesen számítani lehetett:
  • Deutsche Telekom: 13 blokk, 2,17 milliárd euró
  • Vodafone: 12 blokk, 1,88 milliárd euró
  • Telefónica: 9 blokk, 1,42 milliárd euró
  • Drillisch: 9 blokk, 1,07 milliárd euró


A németországi frekvenciaaukciónak több érdekes hozadéka is van:
  • egyrészt a Drillisch meglepően sok frekvenciát szerzett, amivel (és persze hálózatépítés után) akár az ország nagy részén is jó minőségű mobilszolgáltatást indíthat, amivel alaposan átalakíthatja a németországi mobilpiacot, ahol a három nagy szereplő piaci pozíciója csak mérsékelten változott az elmúlt években,
  • másrészt a frekvenciablokkokat az előzetesen kalkuláltnál jóval drágábban szerezték meg a szolgáltatók, így kevesebb pénz marad magára a hálózatépítésre.


Ez utóbbival kapcsolatban panaszkodott az aukció lezárását követően a piacvezető Deutsche Telekom egyik vezetője, Dirk Wössner arról beszélt, hogy a frekvenciaaukció eredménye jelentősen fékezheti a németországi mobilhálózat bővítését, a végeredmény jóval kedvezőbb (értsd, olcsóbb) is lehetett volna, a mostani aukción is jóval drágábbak lettek a frekvenciák Németországban, mint más országokban, a magasabb ár miatt jelentős összeg hiányzik majd a szolgáltatóknál, amit hálózatépítésre fordíthattak volna. Wössner szerint a frekvenciákra költött összegből 50 ezer új állomást lehetett volna építeni, amivel sok, jelenleg nem lefedett területet is elérhettek volna.

A németországi frekvenciaaukción azért alakult ki a vártnál jóval magasabb ár,
  • mert az új szereplő, a Drillisch komoly hálózatépítési tervekkel vágott neki az aukciónak, és a magasba emelte az árakat,
  • de azért is, mert a három nagy németországi mobilszolgáltató szerette volna kiszorítani a versenyből a Drillischt, mert attól tartanak, hogy az új frekvenciákkal egy negyedik mobilszolgáltató nőhet fel mellettük a következő években, amelyik agresszív árazással gyorsan szerezhet piaci részesedést a három nagy szereplőtől.


Hasonló a magyar helyzet


A helyzet kísértetiesen hasonlít a hazai helyzetre, hiszen nálunk is hamarosan frekvenciaaukciót tartanak, Magyarországon is három nagy piaci szereplő uralja a mobilpiacot, amelyek piaci részesedése csak mérsékelten változott az elmúlt években (azért az indulása óta harmadik Vodafone alaposan megközelítette a második Telenort), és nálunk is van egy új mobilpiaci belépő, a Digi, amelyik már el is indította tesztüzemét, és ha sikerül értékes frekvenciablokkokat vásárolnia, akkor az ország jelentős részét lefedheti, amivel, és főként agresszív árazásával alaposan megszorongathatja a Magyar Telekomot, a Telenort és a Vodafone-t.

A folyamat hamarosan nálunk is elkezdődik, a napokban kapják majd meg az NMHH anyagát a hazai távközlési cégek véleményezésre, az aukció eredményét pedig idén ősszel hirdetheti ki a hatóság. A lebonyolítás módja egyelőre még nem ismert, de ha a németországihoz hasonló, többkörös licitálás során alakulnak ki a végső árak, akkor nem zárható ki, hogy a frekvenciablokkok ára nálunk is az egekbe emelkedjen, mert
  • egyrészt a Diginek, ha kicsit is komolyan gondolja a magyarországi mobilpiaci terjeszkedést, akkor életbevágóan fontos, hogy minél több frekvenciát szerezzen,
  • a három nagy mobilszolgáltató pedig azért tolhatja felfelé az árakat, hogy azzal egyrészt megnehezítse a Digi frekvenciához jutását, vagy legalábbis elérje, hogy olyan magas áron jusson frekvenciablokkokhoz az új belépő, hogy azzal megnehezítse (időben kitolja) a Digi hálózatépítését.Címlapkép: Wang Yadong/VCG via Getty ImagesElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Mit jelez a magyar gazdaságnak az Intrum indexe? (x)

Magas GDP-növekedést vetít előre az Intrum Fizetőképességi Index. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium