A fizetések alapján reklámoztak a holland bankok, kiakadt a hatóság

2019. július 10. 09:11    
nyomtatás
 
A holland bankoknak megtiltotta a helyi adatvédelmi hatóság, hogy az ügyfeleik fizetési tranzakciói alapján küldjenek célzott hirdetéseket - írja a Finextra.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!
Az ING a múlt hónapban közölte, hogy azt tervezik, a tranzakciós adatokat felhasználva küldenek ügyfeleiknek még relevánsabb e-mailes és sms ajánlatokat. A terv ugyanakkor felkeltette adatvédelmi szakértők figyelmét is, ezért a holland adatvédelmi hatóság levelet írt a holland bankoknak, melyben tisztázzák: a bankoknak nem engedélyezik, hogy az ügyfeleik pénzügyi tranzakcióira alapozva küldjenek banki ajánlatokat.

Katja Mur, a hatóság egyik vezetője úgy fogalmazott:
A fizetési adatok egy ügyfél életéről teljes képet festenek: mire költöd a pénzed, mely szövetségeknek vagy a tagja, ki a párod. Ezért is volt fontos, hogy a hatóság rámutasson a bankoknál az adatvédelmi szabályokra.


Bár a levél megszületését az ING gyakorlata inspirálta, más bankok is hasonló módon használják fel a tranzakciós adatokat (az ABN Amro, a Rabobank és a de Volksbank neve si felmerült helyi lapokban ezzel kapcsolatban). Az ABN Amro is felhagyott a gyakorlattal ideiglenesen, és most a hatósággal való találkozót várják, ahol tisztázhatják az ügyet.

A magyar alapítású WUP azzal is hasonló területen aktív: azzal foglalkozik, a bankoknál lévő adatvagyont hogyan lehet értékesítésre használni. Erről részletesen itt írtunk legutóbb.

(Finextra)

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium