Átfogó kutatás készült a Huawei alkalmazottainak hírszerzési kapcsolatairól (2.)

2019. július 9. 20:56    
nyomtatás
 
Mélyebb kapcsolat van a Huawei okostelefongyár és a kínai katonai hírszerzés és titkosszolgálatok közt, mint azt a mobilvállalat korábban beismerte - állítja Christopher Balding, a Fulbright University Vietnam professzora, valamint a londoni Henry Jackson Society thinkthank, akik Huawei-alkalmazottak önéletrajzait elemezték.


"A kulcsfontosságú középvezetőknek a Huaweinél komoly hátterük van a hírszerzési és katonai szervezetekkel való együttműködésben. Egyes alkalmazottak összeköthetőek konkrét hackertámadásokkal és ipari kémkedéssel, melynek nyugati vállalatok voltak a célpontjai" - állítja a tanulmány.

A Huawei több nyugati kormány tiltólistájára került, miután azzal vádolták meg a céget, hogy a kínai titkosszolgálatokat segíti kémkedni készülékeikbe telepített "hátsó bejáratok" segítségével. A Huawei továbbra is minden vádat tagad.

Az önéletrajzokhoz a kutatók nyilvánosságra került online adatbázisokon keresztül jutottak hozzá. Egy életrajzban az áll például, hogy egyszerre a kínai Népi Felszabadító Hadsereg egyetemén tanított és a Huaweinél dolgozott egy alkalmazott, míg egy másik személy egyszerre egy állami hírszerzési intézménynél és a Huaweinél töltött be pozíciót. Állítólag ez a személy "olyan tevékenységet is végzett, amely információrögzítési technológia beszerelését írta körül Huawei-termékekbe."

Balding a tanulmányát úgy kommentálja, hogy "nincs arról információm, hogy közvetlenül megkérte a Huawei alkalmazottjait kínai állam, hogy kémkedjen. Csak azért mondom ezt, mert nincs hangfelvételem vagy e-mailem erről. Viszont azt el tudom mondani, hogy az életrajzok említenek információelfogást és azzal is tisztában vagyunk, hogy a Huawei alkalmazottja kettős pozíciót töltött be a Népi Felszabadítási Hadsereg stratégiai támogatási egységében, amely az elektronikai és nem hagyományos hadviselésért felel."

A Huawei a tanulmányra úgy reagált, hogy nem tudják az életrajzok hitelességét megerősíteni és állítólag szigorúan elvárják alkalmazottaiktól, hogy mire a vállalatnál munkába állnak, minden kapcsolatukat megszüntessék a hadsereggel és a kormánnyal.

(CNBC)

Frissítés: cikkünk megjelenése után a Huawei az alábbi állásfoglalást küldte nekünk:

"Előzetes vizsgálata alapján a Huawei Technologies nem tudja megerősíteni a Christopher Balding professzor által idézett, úgynevezett "Huawei-alkalmazott önéletrajzok" létezését, így az online megjelent információk hitelességét sem. A Huawei szigorú elvárásokat szab meg az olyan jelentkezők esetében, akik katonai vagy kormányzati háttérrel rendelkeznek. A felvételi folyamat szabályainak megfelelően ezeknek a jelentkezőknek igazolniuk kell, hogy megszüntették kapcsolataikat a hadsereggel vagy a kormányzattal. A kiberbiztonság és az adatvédelem mindig is fontos volt és marad is a Huawei számára. A vállalat ezért háttérellenőrzéseket végez, és a munkavégzést megelőzően képzéseket tart azoknak a dolgozóknak, akik ügyfelek hálózataival és adatokkal foglalkoznak. A Huawei szabályai szerint ezeket a munkavállalói feladatokat az ügyfeleknek kell engedélyezniük és felügyelniük. Ennek a követelménynek köszönhetően a Huawei termékei és szolgáltatásai az elmúlt harminc évben világszerte jól szolgálták ügyfeleinket. Vállalatunk tisztában van azzal, hogy a digitális világban jelentős mértékű a kiberbiztonsággal kapcsolatos aggály. Éppen ezért szívesen fogadunk szakmai és tényalapú beszámolókat a Huawei átláthatóságáról szóló vizsgálatokat illetően. Reményeink szerint a jövőben publikált tanulmányok kevesebb feltételezést és spekulációt tartalmaznak majd, mint Balding professzor feltevései."

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium