PSD2, mesterséges intelligencia: innovációs cunami a magyar bankoknál

2018. május 15. 13:19    
nyomtatás
 
A PSD2 szabályozástól a blockchainen át a mesterséges intelligenciáig rengeteg fejlesztési kihívás és innovációs lehetőség határozza meg a pénzintézetek mindennapjait, befolyásolja jövőképét. Ezekről hallgattunk előadásokat a Portfolio mai Financial IT and Disruptive Technologies 2018 konferenciájának 2.B szekciójában.


Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezető igazgatója felvezető előadásában úgy vélte, hogy a fogyasztói igények változása, a szabályozás és a technológiai nyomás hármasa ösztönzi a bankokat az innovációra. Felmérésük szerint a PSD2 szabályozás kockázatait és lehetőségeit közel azonos súlyúnak látják a magyar bankok, bevételi hatásaival kapcsolatban pedig optimistábbak, mint régiós társaik. A robotizáció, a mesterséges intelligencia és a blockchain technológia területén még óriási fejlődési lehetőségek állnak a bankok előtt. Utóbbi nagyon egyszerű digitális azonosítást, biztonságos és jól dokumentált tranzakciófolyamatokat fog lehetővé tenni.

Paulik Tamás, a Microsec PKI szakértője előadásában többek között a PSD2 specifikus tanúsítványokról (minősített bélyegző tanúsítvány, dokumentum integritás és hitelesség, minősített webszerver tanúsítvány, biztonságos kommunikációs csatorna), illetve a PSD2-megfelelő SCA eszközről (erős ügyfélhitelesítés, jóváhagyások) beszélt. A PSD2 irányelv a pénzügyi világ működését alapjaiban változtatja meg, megkerülhetetlenné teszi az eIDAS szerinti bizalmi szolgáltatót és az elektronikus aláírást. Miközben mindenki a megfelelő SCA eszközt keresi, a pénzintézet (ASPSP) és fintech (TPP) közötti kommunikáció szabályairól kevés szó esik. A PSD2 vonatkozó követelményeit bizalmi szolgáltató nélkül értelmezni kockázatos lehet. Európában csak két szervezet tud jelenleg PSD2 teszt tanúsítványokat biztosítani, az egyik a Microsec.

Mit jelent a hagyományos értelemben vett biztonság és mit nyújt a technológiai biztonság? Hogyan hat a kettő egymásra? Mit várhatunk az elektronikus aláírástól? Mit tehetünk a biztonságos kiberszerződésekért? Hogy néz(het)nek ki a nemzetközi blockchain projektek a közjegyzőknél? Erről beszélt Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke.

Mesterséges intelligencia a hitelezésben: felhasználási területek - erről a Loxon Solutions vezérigazgatója, Erni Tamás beszélt. Mint elmondta, a magyar bankok többsége ismerkedik a mestereséges intelligenciával, ugyanakkor még nem mindenhol kristályosodott ki, üzleti vagy informatikai kihívásként tekintene-e erre. A Loxon szerint elsősorban üzleti lehetőségről van szó, enélkül az aspektus nélkül nincs is értelme fejleszteni.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium