Kéményseprés: rendkívüli pénzinjekciót kapnak az önkormányzatok

2019. május 16. 09:54    
nyomtatás
 
A kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátása érdekében szükséges plusz forrás biztosításáról határozott a kormány.


A Magyar Közlönyben megjelentek értelmében a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi önkormányzat általi ellátásának támogatása érdekében 741 468 690 forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány. Az átcsoportosítás a központi költségvetés Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság címe terhére, A helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásai cím javára valósult meg.

A kormány kezdeményezésére az Országgyűlés 2015 novemberében döntött arról, hogy a kéményseprés kikerül az önkormányzatok településüzemeltetési feladatai közül, és azt az állam közfeladatként, térítésmentesen látja el. Az önkormányzatok dönthettek: továbbra is vállalják a feladatellátást vagy átadják azt a katasztrófavédelemnek. Ahol ezt a feladatot az önkormányzatok nem vállalták, ott felbonthatták a kéményseprő-vállalkozóval kötött szerződést; ezeken a településeken 2016 második félévétől a katasztrófavédelem vette át a kéményseprést.

A kabinet az átalakítást azzal indokolta, hogy a rezsicsökkentés keretében ezt a szolgáltatást is felülvizsgálták, és azt tapasztalták, hogy a kéményseprési díjak a többszörösére növekedtek, nagy különbségek alakultak ki a szolgáltatás színvonalában, rendszerességében és árában, és helyenként ellátási zavarok is jelentkeztek azért, mert az önkormányzatok teljes egészében magáncégekre bízták ezt a feladatot. Ezért a lakossági kéményseprést közszolgáltatássá alakították, így akár a katasztrófavédelem, akár az önkormányzat végzi a szolgáltatást, az előzetes írásbeli értesítés szerinti első és második időpontban térítésmentes az ellenőrzés.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium