Magyarország felkerült a napenergia világtérképére

2018. április 8. 11:12    
nyomtatás
 
Ismét rekord év volt 2017 a megújuló energia alapú termelő kapacitások telepítésére fordított beruházások tekintetében. A világ 2017-ben már többet invesztált a napenerőművek telepítésébe, mint szén- és gáztüzelésű, valamint nukleáris erőművek építésébe összesen - derül ki az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Frankfurt School közös jelentéséből, amely elismerősen szól a magyarországi napenergia beruházások megugrásáról is.


Tavaly világszerte tovább emelkedett a megújuló energiaforrásokba áramló beruházások összege, és immár messze meghaladta a fosszilis energiahordozókét. A beruházások szárnyalása ráadásul a megújuló energiás technológiák folytatódó költségcsökkenése mellett valósult meg, vagyis a tiszta energiát termelő egységek telepítéseinek növekedése még a beruházások terén tapasztalhatónál is nagyobb ütemben történt. A legnagyobb beruházást a megújulók területén Kína hajtotta végre 2017-ben, elsősorban a napenergia masszív támogatásának köszönhetően; a globálisan üzembe állított új infrastruktúra csaknem fele az ázsiai országban valósult meg.

Bizonyos országok egészen lenyűgöző mértékben tudták növelni a megújuló energiaforrások területére áramló beruházásaikat. Mexikóban 810 százalékkal 6 milliárd dollárra, Ausztráliában 147 százalékkal 8,5 milliárd dollárra, Svédországban pedig 127 százalékkal 3,7 milliárd dollárra nőtt a megújulós beruházások értéke. A (ma még) kisebb piacok között az Egyesült Arab Emírségekben közel harmincszoros ugrással 2,2 milliárd dollárra nőtt a beruházási összeg, míg Egyiptomban csaknem hatszorosára nőtt a területen befektett összeg 2,6 milliárd dollárra.

A jelentés - ha nem is hosszan - , külön említést tesz a napenergia magyarországi előretöréséről is.
Magyarország egy másik, szokatlanul fényes folt volt, ahol a beruházások értéke a 2016-os nagyon alacsony szintről 649 millió dollárra ugrott 2017-ben, nagyrészt a napenergiás fejlesztések szárnyalásának köszönhetően
- emeli ki a Bloomberg New Energy Finance-szal és a német kormány környezetvédelemért, a természetvédelemért és a nukleáris biztonságért felelős minisztériumával közösen jegyzett jelentés.

Az ország pozitív kontextusban történő említése új jelenségnek számít a területen. A témában született hasonló anyagok korábban inkább a lemaradók között tettek említést Magyarországról (ha egyáltalán..), amely eddig a térségbeli országokhoz képest is gyengén szerepelt a napelemes kapacitások tekintetében. A támogatási rendszer változása, az olcsó finanszírozás és a technológia folyamatos költségcsökkenése nyomán azonban itthon is magasabb szintre lépett a háztartási, a közepes és a több tíz megawattos nagyobb erőművek telepítése, így a hazai napelemes névleges kapacitás a kilátásban lévő beruházások eredményképpen egy-két éven belül elérheti az 1000 MW-os nagyságrendet, Magyarország pedig elkezdheti felzárkózását a világtrendhez.

A jelentés legfontosabb megállapításai a megújuló energiaforrások világszerte tapasztalható előretöréséről:

A megújuló energiaforrások területére érkező globális beruházások összege 2 százalékkal 279,8 milliárd dollárra emelkedett. 2010 óta összességében 2200 milliárd, 2004 óta pedig 2900 milliárd dollárt fektettek be a területen. A kockázati és magántőke alapok befektetései 33 százalékkal 1,8 milliárd dollárra, rekord mélységbe süllyedtek - legutóbb 2005-ben volt hasonló mélységben a szám. Közben az eszközbeszerzések és refinanszírozások értéke 14 százalékkal 87,2 milliárd dollárra emelkedett, ami ugyancsak arra utal, hogy a megújuló energia szektor az érett stádiumba lépett, amelyet immár egyre inkább a nagy iparvállalatok, a közműcégek és az intézményi befektetők dominálnak.

Magyarország felkerült a napenergia világtérképére

Global Trends in Renewable Energy Investment 2018/UN

A feltörekvő gazdaságok (köztük egyebek mellett Kína, Brazília és India) összességében 177 milliárd dollárt fektetett be a megújulók területén, ami éves összevetésben 20 százalékos bővülés, és jelentősen felülmúlja a fejlett országok 103 milliárd dolláros beruházási összegét, ami viszont 19 százalékos visszaesést jelent 2016-hoz képest. 2015 után 2017 volt a második év, amikor a feltörekvő államok többet invesztáltak a területen, mint a fejlett országok.

A megújulós beruházások 45 százaléka, 126,6 milliárd dollár értékben egyetlen országban, Kínában valósult meg. A beruházások zöme a napenergia területén valósult meg, ahol összességében 53 GW új termelő kapacitást állítottak üzembe tavaly, 86,5 milliárd dollár értékben (+58% 2016-hoz képest). Az Egyesült Államokban ugyanakkor nem kis részben a politikai bizonytalanságok miatt az előző évinél 6 százalékkal kevesebb, összességében 40,5 milliárd dollárnyi megújuló energiás beruházás jött létre. Európában ugyanakkor ennél is nagyobb mértékben, 36 százalékkal esett vissza a megújulós beruházások összértéke, 40,9 milliárd dollárra. A legnagyobb, 65 százalékos zuhanás az Egyesült Királyságban volt, részben a támogatások csökkenése miatt, de a fejlett piacok közül Németországban és Japánban is kétszámjegyű százalékkal kevesebb pénz áramlott a megújulókba tavaly, mint 2016-ban.

Magyarország felkerült a napenergia világtérképére

Global Trends in Renewable Energy Investment 2018/UN

Az egyes energiaforrások részesedése a beruházásokból így nézett ki 2017-ben.

Magyarország felkerült a napenergia világtérképére

Global Trends in Renewable Energy Investment 2018/UN

A tavalyi évben folytatódott a megújuló technológiák költségeinek csökkenése és hatékonyságának javulása. A közműszektor által megvalósított naperőmű fejlesztések teljes élettartamra számított költsége globális átlagban 15 százalékkal 86 dollár/megawattórára mérséklődött, így 2009 óta már 72 százalékkal zuhantak az árak.

A tavalyi évben a megújuló energia projektek megvalósítására kiírt aukciókon rekord alacsony beszállítói ajánlatok születtek. Egy novemberi mexikói aukciót egy naperőmű beruházás 20,80 dollár/MWh-s ajánlattal nyert meg, míg egy szárazföldi szélerőmű projekt ennél is alacsonyabb, 18,60 dolláros termelői árat ért el. Az Egyesült Királyságban egy szeptemberi, a 2022-23-tól termelő, tengeri szélerőművi kapacitás megvalósítására kiírt aukción pedig a 2015-ösnél 50 százalékkal alacsonyabb áramárról szóló ajánlat nyert.

Magyarország felkerült a napenergia világtérképére

Global Trends in Renewable Energy Investment 2018/UN

2017-ben összességében 157 GW megújuló alapú áramtermelő kapacitást telepítettek világszerte, ami körülbelül 10 százalékkal múlja felül az előző évi 143 GW-ot, és messze meghaladja a mintegy 70 gigawattnyi, tavaly installált fosszilis kapacitást. A (fotovoltaikus) napenergia kapacitások tavaly 98 GW-tal, 38 százalékkal bővültek. A megújuló energiaforrások súlya a globális áramtermelésben 11 százalékról 12,1 százalékra nőtt 207-ben.

Magyarország felkerült a napenergia világtérképére

Global Trends in Renewable Energy Investment 2018/UN

Az újonnan telepített áramtermelő kapacitások területét is a napenergia dominálta 2017-ben.

Magyarország felkerült a napenergia világtérképére

Global Trends in Renewable Energy Investment 2018/UN

Az elektromos autók piaca 30 százalék körüli bővüléssel tavaly először lépte át az 1 000 000 darabot

Magyarország felkerült a napenergia világtérképére

Global Trends in Renewable Energy Investment 2018/UN

A jelentés a várható jövőre vonatkozóan megjegyzi, a szektor kilátásait néhány bizonytalanság is árnyalja, például ma még kérdéses, hogy az állami támogatások visszaszorulása hogyan befolyásolja majd a befektetői aktivitást a területen. További kérdés, hogy a kamatok emelkedése milyen hatással lesz a megújuló energiás beruházásokra, amelyek költségei az elmúlt években jelentős részben a támogató alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően csökkent radikálisan.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium