Minden, amit az új magyar tőzsdei cégről tudni érdemes

2019. június 13. 10:44    
nyomtatás
 
Ingatlanfejlesztő cég részvényeit regisztrálta tegnap a BÉT az Xtend piacon, ha minden igaz, akkor 90 napon belül megkezdődhet a kereskedés a papírokkal. A GOPD nevű vállalat egyelőre még nem kezdte meg a tevékenységét, ehhez forrásbevonásra van szükség, amit hitelekből, illetve zártkörű részvénykibocsátásból finanszírozna. Bevétele még nincs a cégnek, de idén a tervek szerint 3-4 projektcégben szerezne részesedést akvizíciókkal, tulajdonosi hitelből - derül ki az információs dokumentumból.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Mivel foglalkozik a GOPD?


A GOPD-t 2018 májusában alapították és a fő tevékenységi köreként a saját tulajdonú ingatlanok adásvétele van megnevezve. A társaság a tervek szerint az általa létrehozott vagy akvirált projekttársaságokon keresztül telekvásárlásokat hajt végre, majd alvállalkozók közreműködésével megtervezteti az ingatlanokat, gondoskodik a szükséges engedélyekről, a kivitelezésről, valamint az ingatlanok értékesítéséről is.

A tervek


A cégnek egyelőre még nincsenek ingatlanjai és bevétele sem, tervek azonban már vannak. 2019 folyamán reálisan körülbelül három vagy négy projektcégben fog tudni részesedést szerezni a vállalat várakozásai szerint, jellemzően akvizíciókkal, tulajdonosi hitelből. Részesedésének mértéke az egyes projektcégekben 20-100% között lehet. A projektcégek kiválasztásakor cél, hogy már olyan lakóingatlan-fejlesztési projekttel rendelkezzenek, ahol a kivitelezés vagy már megkezdődött vagy legalább az építési engedélyezési eljárás folyamatban van. Saját projektcég alapítására 2019 során valószínűleg még nem kerül sor.

A tulajdonosok


A társaság megalapítása óta a DakotaÉpítő Kft. az egyedüli részvényes, az alapításkor 21 millió forintos, 100 százalékban pénzbeli hozzájárulásból álló jegyzett tőkével jött létre. A DakotaÉpítő lft.-t 50-50 százalékban birtokolja a Suplex City és a PiuÉpítő kft.

Minden, amit az új magyar tőzsdei cégről tudni érdemes
Klikk a képre!

A GOPD tulajdonosi szerkezete

Miután a vállalat kérvényezte, a BÉT felvette a GOPD részvényeit az értékpapírlistára június 13 napjával, ami azt jelenti, hogy regisztrálásra kerültek az Xtend piacra. 210 ezer darab, egyenként 100 forint névértékű részvényt regisztrált a BÉT, a kereskedés megkezdését 90 napon belül kérvényezheti a társaság.

Minden, amit az új magyar tőzsdei cégről tudni érdemes


Zártkörű részvényértékesítés jön


A társaság által közzétett információs dokumentum szerint a további fejlesztések és bővítések finanszírozási igényét hitel-és tőkeági finanszírozás megfelelő arányú kombinálásával kívánja megvalósítani. Ennek keretében tőkeemelésre kerül sor, valamint kereskedelmi bankoktól vesz igénybe hiteleket az ingatlanfejlesztésekhez. A tervek szerint sor kerülhet részvények zárt körben történő értékesítésére a közeli jövőben, de nyilvános kibocsátást nem tervez a társaság rövid távon, ennek lehetősége csak akkor merülhet fel, ha a cég ténylegesen megkezdte működését.

A kockázatok


A GOPD érdemben még nem kezdte meg a tevékenységét, működési történettel még nem rendelkezik, így üzleti stratégiájának jövedelmezőségére nem vonhatók le következtetések a múltbeli teljesítményből. A vállalat még nem tulajdonol fejlesztésre alkalmas ingatlanokat és nem rendelkezik az ingatlan vásárlására elkülönített tőkével sem. Amennyiben a vállalat részére sem a részvényes, sem pedig a bankok nem biztosítanak forrást, akkor a tervezett projektjeit nem fogja tudni megvalósítani.

Mivel a cég még nem kezdte meg az érdemi tevékenységet, így bevétele nem volt az elmúlt évben, viszont költségei már keletkeztek, így az adózott eredmény szintjén 1,337 millió forintos veszteséggel zárt (a 2018. május 23-tól 2018. december 31-ig terjedő időszakban).


Az iparági kockázatok, hogy jelenleg az építőipar területén kevés a kivitelezői csapat és erős a verseny értük, így nem zárható ki, hogy egy-egy alvállalkozó a hatályos szerződést ellenére levonul egy jobb ajánlat miatt. Mindeközben az elmúlt években az építőiparban jelentős drágulás volt, ha pedig ez folytatódik, akkor az negatív hatással lesz a vállalat jövedelmezőségére. A magas építési költséges esetleges további emelkedése mind a lakás bérleti díjak, mind a lakás vételárak további emelkedéséhez vezethetnek, ami befolyásolhatja a kereslet további alakulását. Hátrányos tényező lehet még a munkaerőhiány további alakulása is - áll a cég információs dokumentumában.

Hozzáteszik, hogy a vállalat nem tudja garantálni, hogy a jövőben nyereséges lesz és azt sem, hogy osztalékot fog fizetni akkor sem, ha az osztalékfizetés feltételei fennállnak.

A GOPD-vel a harmadik vállalat jelenik meg az Xtend-piacon az emeléstechnikával foglalkozó Megakrán és az éttermeket üzemeltető Cyberg mellett.

Minden, amit az új magyar tőzsdei cégről tudni érdemes

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Mit jelez a magyar gazdaságnak az Intrum indexe? (x)

Magas GDP-növekedést vetít előre az Intrum Fizetőképességi Index. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium