Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?

2019. július 9. 14:27  english version   
nyomtatás
 
Az elmúlt évek számai alapján a T-Systems Magyarország eladásával a Magyar Telekom bevétele közel hatodával csökkenhet, profitja viszont nem változik érdemben.

Kereskedés Magyar Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Ma jelentették be, hogy a 4iG megvásárolja a Magyar Telekom informatikai leányvállalatát, a T-Systems Magyarországot. A Tranzakciót követően a Magyar Telekomnak főleg a bevételei lehetnek jóval alacsonyabbak, mint az elmúlt években, mivel azonban a T-Systems relatíve alacsony marzsokkal működött, a profithatás a bevételénél vélhetően jóval kisebb lesz.

Az alábbiakban az elmúlt évek számaiból dolgoztunk, és a Telekom számait tisztítottuk meg a T-Systems számaitól, az ezzel a módszerrel kapott számok csak egyfajta indikációt jelentenek arra nézve, hogyan változhatnak a Telekom számai.

Mekkora lesz a Telekom a T-Systems nélkül?


A T-Sytems tavaly a Magyar Telekom bevételeinek közel hatodát adta, a leánycég teljes bevételét levonva a mostanihoz képest közel 17 százalékkal kisebb bevétel adódik a Telekomnál.

Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?


A T-Systems rendkívül alacsony marzsokkal működött az elmúlt években, tavaly a cégcsoport EBITDA-jának csupán 3,5 százalékát adta a T-Systems.

Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?


A csoport adózott eredményéhez sem tett hozzá sokat a T-Systems, a Magyar Telekom profitjának csupán 4,5 százalékát adta.

Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?Mit veszít a T-Systems eladásával a Magyar Telekom?


  • Egyrészt egy éves szinten több mint 100 milliárd forintos céget veszítene, amely a Magyar Telekom bevételeinek közel hatodát adja, és amely az elmúlt években a csoportszintű bevételek növekedésének nagy részét adta.
  • Pont az egyik legszexibb területen gyengül a Magyar Telekom pozíciója. Jászai Gellért a 4iG tervei kapcsán azt mondta, hogy az informatika és digitalizáció a leginnovatívabb iparág, amely robbanásszerű fejlődés előtt áll Magyarországon, valamint az egész kelet-közép európai régióban. Ez maga a jövő, a gazdaság új dimenziója.
  • Bár a T-Systems relatíve különálló egység a Magyar Telekomon belül, a vállalat nyilvánvalóan a Telekom működésére is hatással van, az IT-megrendelésekkel sok esetben távközlési megrendeléseket (és fordítva) is kaphatott a Telekom, ezektől a szinergiahatásoktól eleshet a Telekom.
  • Bár a T-Systems sok feladatot szervez ki alvállalkozóknak, a vállalatnál nagy értéket jelent az ott dolgozó többszáz fős IT-szakembergárda, főleg manapság nehéz a jó szakemberek megszerzése, a T-Systems felvásárlásával egyszerre rengeteg szakembertől válik meg a Telekom.


Mit nyer a Telekom?


A másik oldalon viszont a Telekom nyer is a T-Systems eladásával,
  • hiszen a vételárral befolyó összegből masszív fejlesztéseket hajthat végre, amire egyrészt azért van szüksége, hogy védje/megerősítse pozícióit a hirtelen nagyra növő versenytársakkal szemben (Digi+Invitel, Vodafone+UPC), másrészt az 5G-frekvenciák és az 5G-hálózatfejlesztés sem lesz olcsó mulatság,
  • a menedzsment figyelmét sem osztja meg a két egymástól nagyon különböző tevékenység (IT vs. távközlés),
  • és összességében egy nagyon alacsony marzsú tevékenységtől válik meg a Telekom.


Címlapkép: Joan Cros/NurPhoto via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium