Előfizetői tartalom

Tíz éves az orosz válság - Kísért az évforduló?

Portfolio
A jelenlegi is zajló tőzsdei medvepiac hellyel-közzel a hírhedt 1998-as orosz rubelválság tizedik évfordulóján érte a világot és -talán éppen ezért- sokan kísérteties hasonlóságokat vélnek felfedezni a két eseménysorozat mögött. Írásunkban az orosz válság történetének rövid áttekintése után rámutatunk, hogy a csúcsra járó kockázatvállalási hajlandóság, a hihetelenül felhalmozódott tőkeáttételes pozíciók, az intenzív carry trade és a magáncégeket kisegítő FED motívuma valóban mindkét időszakban feltűnt, azonban ettől még korai lenne egyenlőségjelet tenni a tíz évvel ezelőtti és a mostani események közé.

A válság maga. 1998. március 23. Talán ez az a dátum, melytől a legtöbb kronológia, elemzés és tankönyv datálja annak az orosz pénzügyi válságnak kirobbanását, mely az egész világot megrengette és amely az idén “ünnepli" tizedik évfordulóját. Ezen a napon Borisz Jelcin orosz elnök felmentette a teljes kormányt, mivel szerinte a tisztségviselők nem mutatkoztak elég...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés