Új légkondicionálót találtak fel - Ez átírhatja az emberiség jövőjét

2018. január 11. 09:21    
nyomtatás
 
Egy új, vízalapú légkondicionálót fejlesztettek ki szingapúri tudósok, amely a jelenleg használatos technológiánál jóval kevésbé terheli a Föld légkörét. A következő generációs klímaberendezés bármilyen vegyi hűtőközeg és kompresszor nélkül képes a levegőt lehűteni, és mintegy 40 százalékkal energiahatékonyabb a jelenleg széles körben elterjedt berendezéseknél.


A szingapúri állami egyetem (National University of Singapore) kutatói új eljárást találtak a levegő hűtésére - jelentették be az egyetem honlapján. Az eljárásban a hűtés előtt a levegőt innovatív, papírszerű párátlanító membránokon vezetik át, amely azután egy, vízcsatornákat tartalmazó hűtőrendszeren halad át, így gyakorlatilag a víz képezi az egyetlen hűtőközeget a berendezésben. Az új klímaberendezés 18 Celsius-fokos hőmérséklet elérésére alkalmas.

A technológia további előnye, hogy a levegőből a párátlanítás révén jelentős mennyiségű tiszta vizet állít elő (a hűtéshez használt vízmennyiség 15-szöröse), ami az ivóvíz-ellátási nehézségekkel küzdő Szingapúrban ugyancsak nem mellékes szempont.

A klímaberendezések iránti globális kereslet - nagyrészt éppen a klímaváltozás miatt meredeken emelkedik. Nem köztudott, de a légkondicionálók - nagy energiafogyasztásuk és a bennük alkalmazott agresszív üvegházgázok miatt - hatalmas mértékben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz. A hagyományos klímaberendezések, azonban amellett, hogy falják az áramot, a légkörre rendkívül káros vegyi anyagokat, úgynevezett hűtőközegeket tartalmaznak, mint például a klór-fluor-szénhidrogének. A hűtőközegként alkalmazott fluorozott szénhidrogének nagy mértékben hozzájárulnak az üvegházhatáshoz és klímaváltozáshoz. Az előrejelzések szerint ennek mértéke a teljes üvegházgáz-kibocsátás ötödét is elérheti az évszázad közepére, és tekintettel arra, hogy a század végéig kedvezőtlen esetben akár 5 Celsius-fokkal is emelkedhet a légköri átlaghőmérséklet az iparosodás előtti állapothoz képest, becslések szerint az új technológia bevezetése önmagában 1 fokkal mérsékelheti az emelkedés mértékét, ami nagy jelentőséggel bírhat.

A fejlesztők nem elégedtek meg az eddig elért eredményekkel, és folytatják a munkát a technológia tökéletesítése érdekében, illetve olyan intelligens funkciók beépítésén, mint az energiahatékonyság valós idejű nyomon követése.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium