Előfizetői tartalom

Villámfiúk, akik milliszekundumok alatt megskalpolnak a piacon

A nagysebességű villámkereskedés gyakorlatilag egyenlő azzal, hogy egy csomó patkányt beengedünk a magtárba - mondta Charlie Munger milliárdos befektetési guru már évekkel ezelőtt. A high frequency trading, a piacot skalpoló villámfiúk kereskedési technikája jelentősen hozzájárult az őszi turbulenciához a részvénypiacon, de általában is növeli az egyensúlytalanságokat, különösen idegesebb helyzetekben. A korábbi, az egyensúlytalanságokat jobban kisimító market-makerek dominálta piac átalakulása kicsit olyan, mint a csapatsportoké az elmúlt 15-20 évben: irgalmatlanul felgyorsult a játék, az atletikusság - ahogy ma már a piacon is - alapkövetelmény lett.

Amikor valaki véletlenül visszanéz egy nyolcvanas vagy kilencvenes évekbeli foci-, kézilabda- vagy kosárlabdameccset, vagy abból néhány jelenetet, akkor döbbenten tapasztalhatja, hogy milyen szinten gyorsult fel a játék. A csapatsportok sebessége teljesen más lett. Sőt, minél komolyabb szinten űzik az adott labdajátékot, annál nagyobb az atletikus játékosok iránti igény. A változás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés