Paks 2: kiegészítő hűtési megoldáson dolgoznak

2019. április 16. 10:15    
nyomtatás
 
Folyik a kiegészítő hűtési formák kidolgozása - árulta el a Világgazdaság érdeklődésére Kovács Pál, a paksi kapacitás fenntartásáért felelős államtitkár a Szocsiban rendezett Atomexpón.


A Paks II. Zrt. bevonásával folyik a kiegészítő hűtési formák kidolgozása, az orosz félnek erre számos, a gyakorlatban jól vizsgázó megoldása van. Ezeket azonban minden esetben hozzá kell igazítani a helyi adottságokhoz. Ez Magyarország esetében a Duna vízszintjének, hőmérsékletének és az időjárásnak a változásait takarja - mondta Kovács Pál a lapnak az orosz nukleáris óriás rendezvényén. Mivel még a megoldás finomhangolásánál tartanak, az államtitkár egyelőre nem tudott konkrét, kiválasztott elképzelésről beszámolni.

A Portfolio úgy értesült, hogy ez a kiegészítő megoldás nem más, mint a már az eredeti tervekben is szereplő utóhűtő megoldás, amelynek során a használt, felmelegedett hűtővizet levegővel is hűtenék

A Duna tavaly nyári rekord alacsony vízállása és hőmérsékletének szokatlan megemelkedése idején a Paksi Atomerőmű teljesítményét többször csökkenteni kellett és intézkedési tervet léptettek életbe. A helyzetet súlyosbította, hogy magával a Duna hőmérsékletének a mérésével, illetve annak szabályosságával kapcsolatban napjainkig megnyugtatóan nem megválaszolt aggályok merültek fel. Mindez ráirányította a figyelmet a tervezett új paksi blokkok hűtésének problémájára is. A hivatalos kommunikáció korábban azt hangsúlyozta, hogy a Dunával garantált, hogy az évszázad végéig biztosítható a hűtővíz igény, illetve hogy a legalacsonyabb vízállás esetén rendelkezésre álló vízhozam is "bőven" kielégíti az erőmű és a tervezett 5., és 6. blokk hűtővízigényét is. A korábbi tervek még arról szóltak, hogy az új blokkok hűtése a terv szerint hasonló technológiával, a Duna vízével lesz megoldva, mint a régieké.

A hivatalos tájékoztatásokból azonban nem derült ki, hogy a tervezésnél pontosan milyen mértékben számolnak a következő évtizedekben a Duna vízszintjének esetleges süllyedésével és felmelegedésével, illetve kitartottak a Dunával történő hűtés megfelelősége mellett is. A probléma feltételezhetően érdemben hozzájárul a tervezési folyamat, valamint a létesítési engedélykérelem benyújtásának késlekedéséhez, így a beruházás csúszásához is. Hírek szerint a téma körül belső szakmai vita is kialakult, és valószínűleg szerepe lehetett az államtitkár elődjének, Aszódi Attilának a felmentésében is.

Címlapkép: Stiller Ákos

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium