Bank

Új slágertermék hódít a gazdagok körében

Portfolio
A vállalati kötvénypiac rohamos gyorsasággal növekedett a válság kitörését követően, mára a magyar prémium- és privátbanki ügyfelek többsége is találkozott az eszközosztállyal valamilyen formában, bár széles körben egyelőre az állampapírok terjedtek el. A környezet nagyon kedvező volt a térnyeréshez, egyrészt a vállalatok a csökkenő hozamfelárak miatt egyre szívesebben jelentek meg a piacon, másrészt az alacsony kamatkörnyezetben az alternatívát a befektetők például ezen a piacon találhatták meg - vélik az SPB Private Banking szakértői. A vagyonos ügyfelek nagyobb része konzervatív módon, többéves időtávon előre gondolkozva vásárol vállalati kötvényeket, viszont a kellően széles spektrum lehetővé teszi, hogy akár nagyobb kockázatvállalással bíró ügyfelek is befektetési célpontot találjanak.
Nemzetközi tendenciák

Tankönyv alapján az egyes befektetési kategóriák közül a legbiztonságosabbnak a betétek és az államkötvények számítanak. Azt viszont nyugodtan kijelenthetjük, hogy ma már sok olyan nagyvállalat van a világon, amelyek tőkehelyzetéből adódóan semmivel sem képvisel nagyobb kockázatot, mint egy állam, sőt egyes esetekben de facto ki lehet jelenteni, hogy kisebb kockázatot vállalunk fel, ha az állampapír helyett a vállalat kötvényeit vásároljuk meg. Igaz, a hitelminősítők nem adhatnak jobb besorolást egy adott országban működő vállalatnak, banknak, mint magának az országnak, de a válság világított éppen arra rá, hogy a betonbiztosnak hitt állampapírok is okozhatnak fejfájást a befektetőknek (lásd a görög példát).

A válság kirobbanását követően egyébként is nemzetközi szinten megnőtt az érdeklődés a kötvények iránt, ebből a vállalati kötvénypiac is profitálni tudott. A legutóbbi amerikai jegybanki likviditás-bővítés is rásegített erre a folyamatra, a vállalatok köszönték szépen éltek is a lehetőséggel, különösen a bóvli kibocsátók piaca pörgött fel. Ez a tendencia viszont tavaly májusban tetőzött, amikor a Fed utalni kezdett a kötvényvásárlási program lehetséges kivezetésére, amely azóta már el is kezdődött. Azóta egyre kevésbé lehet nagyobb vállalati kötvénykibocsátásokkal találkozni, bár voltak olyan amerikai multik, amelyek bődületes összegben jelentek meg a piacon.

Új slágertermék hódít a gazdagok körében
Az amerikai jegybank pénzcsapjainak fokozatos elzárása a kötvénypiacon jelentős változást indított el, a fejlett piaci államkötvények hozama emelkedni kezdett, ez a vállalati kötvénypiacra is részben áttevődött, bár itt a vételi erő miatt a hozamfelárak akár csökkenni is tudtak. Nemzetközi szinten megváltozott a befektetői preferencia, míg korábban a hozam volt az első, ma már inkább a kockázatok kerülnek előtérbe, sokkal differenciáltabban fektetnek be az ügyfelek. Persze még nem tartunk ott, hogy csak svájci vagy német állampapírt vásárolnának meg, viszont jelzi, hogy egy folyamatosan változó piacról van szó.

Mivel a vállalati kötvénypiacon nagyon sok fajta értékpapír érhető el, nagyon különböző kockázatviselési képességű ügyfelek is megtalálhatják a számításukat, nem árt azonban tisztában lenni a feltételekkel. A konzervatívabb befektetők per pillanat egy biztonságosabb - befektetésre ajánlott - kibocsátó papírjait 3-4%-os eurós hozam mellett vásárolhatják meg, azonban ezek a szintek is inkább csökkentek az utóbbi időszakban, mint nőttek volna. Egy kockázatvállaló befektető viszont egy bóvli kötvénnyel, amely egyébként a piaci árazások szerint a névértéke alatt forog, már kétszámjegyű vagy azt is jóval meghaladó hozamot is el lehet érni, itt viszont már figyelembe kell azt is venni, hogy nem hiába alakultak ki ezek az árazási szintek.

De a különbségtételt megtehetjük nemcsak a papírok minősítése, hanem a kibocsátó székhelye alapján is, ilyen formában nagy eltérés adódhat a fejlett vagy éppen feltörekvő piaci kibocsátók papírjai között. Az SPB Private Banking szerint ebben a megközelítésben is óriási eltérések adódhatnak, azt viszont fontos hangsúlyozni, hogy ma már nem lehet egy kalap alatt említeni a feltörekvő piacokat, a befektetők is egyre inkább szelektálnak. Gondoljunk csak bele, hogy az egyensúlytalansággal küszködő országok deviza- és kötvénypiacait mennyire megütötték a befektetők az utóbbi hónapokban. De akár példaként lehet hozni, a szomszédunkban zajló ukrán-orosz válságot is, ami a kötvénypiacaikon jelentős hozamemelkedést indított el. A teljesség igénye nélkül, stabil cash-flow mellett működő ukrán, fejlett piaci exportra termelő vállalatok rövid papírjai is bőven kétszámjegyű hozammal foroghatnak.

Mit látnak a magyar befektetőknél?

Az SPB Private Banking szakértői szerint egy évtizeddel ezelőtt még nagyon kevés magánbefektető tudta elérni a vállalati kötvénypiacon, jellemzően csak intézményi befektetők voltak aktívak, akik a legtöbb esetben lejáratig megtartották a papírokat. Azért is nehéz volt magánbefektetőként megjelenni a piacon, mert a minimális kereskedhető összeg a vállalati kötvényeknél 50-100 ezer euró volt, és a papírokhoz is nagyon nehéz volt hozzáférni. Az idő előre haladtával viszont a likviditás növekedésével összhangban egyre több vagyonos magánbefektető tudta elérni a piacot, sőt egyre több olyan befektetési alap mozdult el a vállalati kötvénypiac irányába, amelyek a kisebb ügyfelek vagyonát is be tudták csatornázni a piacra.

A vállalati kötvények esetében egy meglehetősen diverzifikált piacról van szó, nagyon eltérő kondíciójú értékpapírok is elérhetők az ügyfelek számára, viszont a piac sajátosságaiból fakadóan egy meglehetősen szűk kör közvetlenül tud megjelenni vásárolóként. A magyar privátbanki ügyfelek többsége a biztonságra törekszik, azonban csak a befektetők töredéke tud 5 év felett gondolkozni, főként azok, akik több százmillió forintos összeg felett tudnak dönteni és az első számukra a tőke megőrzése és nem a hozam. Az ő esetükben nem okoz gondot egy-egy hosszabb lejáratú kötvény beemelése a portfólióba. A több tízmillió forintos összegek felett döntő ügyfelek esetében viszont még fontos szempont a hozam elfogadható kockázat mellett, így a néhány éves lejáratú vállalati kötvények keresettek ebben az ügyfélszegmensben.

A konzervatív megközelítés miatt a saját ügyfélportfóliókban olyan vállalati kötvények találhatók, amelyeket nem rövid távú spekulációs, hanem hosszabb távú befektetési céllal tartanak az ügyfelek. Bár az utóbbi két évben a nagyobb hozamelmozdulások miatt szép számmal akadtak olyan befektetők, akik a rekordmagasságba emelkedő hozamok esésére kezdtek spekulálni. Az esetek többségében viszont olyan papírokat vásárolnak az ügyfelek, amelyek kiszámítható árfolyammozgással jellemezhetők és stabil jövedelmet biztosítanak a tulajdonosnak. Az elérhető hozamok itt is természetesen csökkentek, de a 3-4% körüli hozamok még mindig versenyképesek a lekötött betétekkel vagy éppen rövid államkötvényekkel összehasonlítva.

Új slágertermék hódít a gazdagok körében
Mindez azért fontos, mert a magyar befektetők elsöprő többséggel akkor vásárolnak államkötvényt vagy vállalati kötvényt, ha azt lejáratig megtartva a kuponokkal együtt magasabb hozamot tudnak realizálni várhatóan, mint egy lekötött betéttel. Az ügyfelek sok esetben kuponoldalról közelítik meg ezt az eszközosztályt, az a fontos nekik, hogy miként viszonyul mindez a lekötött betétekhez képest. A gyakorlat az, hogy viszonylag könnyedén választanak vállalati kötvényt, ha megfelelő kupon mellett forog a papír, van benne likviditás és jól ismert vállalatról van szó, nem egy nagyon egzotikus cégről. Az európai pénzügyi szektor tipikusan ebbe a kategóriába esik, a vállalatok monitorozása nem okoz problémát és az elérhető kondíciók is vonzóak.

Érdemes azonban arról is szót ejteni, hogy a befektetők a 2,6%-os alapkamat mellett egyre nyitottabbak az alternatívákra, és ha van egy jó befektetési sztori a piacon és extrém árazásra lesznek figyelmesek, akkor szívesen bevállalnak egyes ügyfelek nagyobb kockázatot is a nagyobb nyereségért cserébe. Több példa is akadt az SPB-nél, hogy az ügyfelek az euróban elérhető 3-4%-os hozamok helyett olyan papírokat is vásároltak a portfóliójukba, amely ennek akár a többszörösével kecsegtetett a rendkívüli piaci helyzet miatt. Mindez azt mutatja, hogy az ügyfelek részéről (főleg akik most lépnek be először a piacra) magas a hozamelvárás, miközben a vállalati kötvények sem tudnak minden problémára választ találni. Tudatosítani kell, hogy a korábban látott hozamok nem lesznek elérhetők, ma már csodaszámba megy a kétszámjegyű hozam, miközben voltak olyan periódusok, amikor a részvénypiacokhoz hasonló hozamok sem voltak elérhetetlenek.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp