Előfizetői tartalom

Duplázódhat Magyarországon a lakosság állampapír-piaci súlya

Bár a magasabb kamatok miatt drágább az adósságkezelőnek a lakossági állampapír értékesítés, de nemzetközi példákhoz hasonlóan "jó lenne elérni a magyar államadósságon belül is a 10 százalék körüli lakossági részarányt" - mondta el a Portfolio.hu-nak adott évértékelő interjújában Borbély László András. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettesének szavai szerint tehát az idei hatalmas felfutás után sincs megállás, hanem az a cél, hogy a lakosság jelenlegi részarányát még megduplázzák az államadósság finanszírozásán belül. Ennek érdekében bővíteni fogja az adósságkezelő az értékesítési hálózatát és egy - a hosszabb futamidejű megtakarítást elősegítő - új termék piacra dobásán is gondolkodik. Borbély nem tart attól, hogy a külföldi befektetők a történelmi csúcson lévő magyar állampapír állomány nagymértékű eladásába kezdenének, de ha ez mégis bekövetkezne, akkor szerinte racionális lépés lenne a Magyar Nemzeti Banktól, hogy külföldi mintára ismét állampapírokat vegyen a másodpiacon. Elmondása szerint bár az idei forintalapú kötvénykibocsátási tervet jelentősen túlteljesítették, mégsem következett be előfinanszírozás a 2013-as évi szükséglet részleges fedezésére. Azt azonban elárulta, hogy több ok miatt is kisebb lehet majd jövőre a kibocsátandó állampapír mennyiség annál, mint amit csütörtökön hivatalosan bejelentett az ÁKK a finanszírozási tervében. Az egyik ok a parlament által minap elfogadott letelepedési államkötvényben keresendő.

A 2013-as finanszírozási terv részletei:Kapcsolódó cikkünk2012.12.20ÁKK: lesz új devizakötvény, az IMF-pénz csak tartalék (2.)Portfolio.hu: Év végén visszatekintve hogyan látja az államadósság idei finanszírozási folyamatait? Melyek voltak a legfőbb eredmények? Borbély László András: Két nagyon fontos eredményt tudok kiemelni az idei év kapcsán. Az egyik az, hogy ebben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés