Előfizetői tartalom

A háború, amin a bankok bevételének harmada múlik

A bankok bevételeinek durván harmada köthető valamilyen fizetési, pénzforgalmi szolgáltatáshoz, ezen a területen azonban bőven akadnak trónkövetelők. A technológia gigászaitól kezdve az apró startupokig egyre többen törnek a bankok babérjaira a fizetési piacon. Ultragyorsan, kevésbé szigorú szabályoktól szorongatva ugranak rá a bankok által elhanyagolt ügyfelekre és hiánypótló szolgáltatásokra, de ezzel nem egyszer a hagyományosan banki bevételeket orozzák el a pénzintézetektől. Egy biztos: a bankok nagyot bukhatnak azon, ha nem kapcsolnak időben.

Mekkora a tét? Globálisan 2011-ben a bankok összes bevételének éppen harmada származott fizetési szolgáltatásokhoz kapcsolható tevékenységből, ami összesen 1338 milliárd dollárt (!) tett ki. Ez az arány a McKinsey egyik korábbi tanulmánya szerint 2016-ra akár 37 százalékra is nőhet, az általuk becsült éves 5 százalék körüli növekedéssel számolva ezen bevételek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés