Előfizetői tartalom

Elbántak a bankokkal: mit művelt az elszámoltatás?

Sokáig megemlegetik még a bankoknál 2014-et, hiszen minden idők legnagyobb veszteségébe, összesen 447 milliárd forintos mínuszba taszította őket a Kúria és a kormány. A veszteség elviseléséhez szükséges tőke viszont mindenütt rendelkezésre állt, így ma már inkább az a nagy kérdés, miként léphet tartós növekedési pályára a szektor. A meglévő lakossági hitelek kamatainak csökkentéséből származó mintegy 100 milliárdos éves eredménykiesés mellett nagyon nehéz lesz ez. Ráadásul a banki kockázatvállalás is nagyon visszaesett: a nettó hitel/betét arány most először 100% alá csúszott.

Kapcsolódó cikkünk2015.02.28Döbbenetes veszteség a magyar bankszektorban!Még mindig az MNB tavaly szeptemberi 942 milliárd forintos becslése tűnik a legpontosabbnak arra vonatkozóan, mekkora összeg jár vissza az elszámolások miatt a lakossági ügyfeleknek. A jegybank akkori számításai szerint a bankrendszer (fióktelepekkel együtt) ebből bruttó 784 milliárd forintos veszteséget...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés