Nem bír felállni a padlóról Németország, és a kilátások sem túl fényesek
Gazdaság

Nem bír felállni a padlóról Németország, és a kilátások sem túl fényesek

Portfolio
Februárban a negyedik egymást követő hónapban csökkent a kiskereskedelmi forgalom Németországban, ez alapján pedig nem látszik, hogy miképp állhat idén fogyasztás-vezérelt növekedési pályára Európa legnagyobb gazdasága. Az ING elemzője szerint a reálbér-emelkedés mellett a nyári foci EB-ben bízhatnak a németek, de ennek hatása a gazdasági növekedésre kérdéses.

A német kiskereskedelmi eladások volumene februárban (szezonalitástól és naptárhatástól tisztítva) 1,9%-kal este az előző hónaphoz képest, az előző évhez viszonyított visszaesés 2,7% volt. Havi bázison ez már a negyedik egymást követő visszaesés, vagyis a német gazdaság nincs kint a vízből.

Európa legnagyobb gazdasága gyengélkedik, 2022 közepe óta stagnál. Legnagyobb mértékben az ipar húzta vissza a gazdaságot, de a gyengélkedésben nagy szerepe volt a lakossági fogyasztás visszaesésének, a magas megtakarítási hajlandóságnak is. A friss felmérések szerint utóbbi 2008 óta nem látott csúcson van, ami semmiképp nem jó jel. Németországról mi is írtunk egy nagy elemzést.

Az optimista szcenáriókban a német fogyasztás felpattanása húzza fel leginkább a növekedést, erre viszont egyelőre nincsenek jelek.

Történelmi visszatekintésben a fogyasztás ritkán adta a német növekedés húzóerejét, kivéve a 2010-es évek elején bekövetkező euróválság és a 2020-as koronavírus-válság közti időszakot, amit gazdasági csoda 2.0-ának neveznek, valamint 2022-t, amikor a koronavírus-lezárásokból történő nyitás felpörgette a lakossági költekezést – emlékeztet gyorselemzésében az ING Bank elemzője, Carsten Brzeski.

Idén évtizedek óta a legjelentősebb reálbér-emelkedés történhet Németországban, ami valóban felébresztheti a fogyasztási hajlandóságot, miközben a geopolitikai kockázatok, hazai politikai folyamatok és a magasan ragadt árak továbbra is megtakarításra ösztönözhetik a lakosságot – figyelmeztet Brzeski, hozzátéve:

az ING nem számít arra, hogy a német gazdaság idén fogyasztás-vezérelt növekedési pályára áll.

Egy érdekes megjegyzést is tesz Brzeski: a német válogatott legutóbbi két váratlan győzelme (az elemző nem említi, de a Nationalelf Franciaországot és Hollandiát győzte le barátságos meccseken) felkeltheti az érdeklődést a hazai rendezésű Európa-bajnokság iránt (ahol egyébként – és ezt az elemző szintén nem említi – Magyarországgal van egy csoportban a német válogatott), ezzel pedig a fogyasztás is nőhet.

Persze Brzeski azonnal hozzáteszi, hogy bár nem akar ünneprontó lenni, de a nagy sportesemények hazai gazdaságra gyakorolt hatása nem egyértelmű. (Mi azért reméljük, hogy a magyar válogatott ünneprontóként lép majd fel, és legyőzi a házigazda németeket a csoportban.)

Címlapkép forrása: (c) Copyright 2022, dpa (wwwdpa.de). Alle Rechte vorbehalten via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orvos, magánklinika, kórház, egészségügy