Előfizetői tartalom

Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz

Németországban súlyos reálgazdasági, költségvetési, politikai válság van egyszerre, az ország nagy bajban van – halljuk szinte minden nap. Európa legnagyobb gazdasága valóban gyengébben teljesít mostanság, mint a többi nagygazdaság, 2023-ban egyedül ők voltak recesszióban. Komoly problémákkal szembesült a kormányzat is, amikor tavaly év végén néhány hét alatt kellett jelentős megszorításokról dönteni, miközben a kormány társadalmi megítélése kedvezőtlen, a lakosság általános elégedetlensége magas. Mindezek miatt érthető a pesszimizmus, és kétségtelen, hogy az átmeneti problémákon túl jelen vannak tartós bajok is a gazdaságban, de ha megnézzük az ország teljes makroképét, a már-már nemzethalál hangulatát keltő vélemények erősen túlzónak nevezhetők.

A német gazdaság komoly válságban van, Németország lett Európa nagy betege

– a csapból is ez folyik az utóbbi időben a hazai és a nyugati médiában, nem alaptalanul. Ha a német gazdaság címszóra keresünk, kifejezetten pesszimista állítások jönnek szembe, mint például: "egyedül a német gazdaság van recesszióban a nagyok közül; költségvetési válság van az országban, ezért súlyos megszorításokat kell alkalmazni; pont amikor az elavult infrastruktúra miatt fel kéne pörgetni a beruházásokat; sőt, teljes modellváltásra van szükség, az ország húzóágazata, az autóipar ugyanis olcsó orosz gáz nélkül nem versenyképes; a zöld átmenetet is le kell vezényelni, mert Németország lemaradt Kína mögött; miközben a politikai válság miatt nincs kilátás semmilyen szakpolitikai reformra." Íme néhány példa azokból a cikkeinkből, amelyek Németországról szóltak:

Egyértelmű, hogy a Németországgal kapcsolatos közbeszédből árad a pesszimizmus.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hogyan teljesített a német gazdaság az utóbbi években?
  • Mennyire gyenge a németek teljesítménye a többi európai országhoz képest?
  • Valóban annyira rossz a költségvetési helyzet Németországban?
  • Mikor lábalhat ki a nehézségekből a gazdaság?
  • Összességében tényleg annyira súlyos a helyzet, mint ahogy azt sokan mondják?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés