Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult
Gazdaság

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Portfolio
A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

Az ellenőrök pedig a hvg.hu értesülései szerint ki is osztottak néhány bírságot a kórházakban, ahol jártak. A Honvédkórházban harmincezres bírságokat róttak ki a revizorok a dolgozókra, amiért nem viseltek névtáblát.

Az ellenőrök éjszaka is aktívak, a Honvédkórház krónikus osztályán éjjel 3-kor hívták a készenlétist, hogy felveszi-e a telefont. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban pedig forrásaik arról számoltak be, hogy ott a betegeket is ellenőrizték, méghozzá az éjszaka közepén: „hajnali háromkor felébresztették a betegeket, és azt kérdezték, ők kicsodák név szerint”.

Az ellenőrök teljesen véletlenszerű időpontokban való megjelenése viszont nehézségeket okozhat a gyakorlatban. Előfordulhat például, hogy műtét közben nyitnak rá egy orvosi csapatra, megzavarva ezzel a beavatkozást, arra kényszerítve ezzel az orvost, hogy az ellenőrzésre figyeljen, ne a betegre, akit éppen operál. Egy ehhez nagyon hasonló eset történt is már egy fővárosi kórházban.

Ellenőrzés közben ugyanis egy szakdolgozó jelezte, hogy vészhelyzet van, azonnal orvosra van szükség, a kirendeltek viszont szóltak, hogy előbb az ellenőrzést kell befejezni.

Erre egy jelenlévő orvos pattant fel, rohant a beteghez, majd élesztette őt újra.

Az orvosok döntő többsége tisztességesen végzi a munkáját, de az egész magyar orvostársadalomnak az az érdeke, hogy a tisztulási folyamat végbemenjen. Akik visszaélnek a betegek kiszolgáltatott helyzetével, azokat kellő szankcióval kell sújtani – ezt már Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára nyilatkozta, indokolva a különböző, a házoiorvosi- és szakrendelőktől a kórházakig terjedő ellenőrzések szükségességét.

Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
csapadék eső zápor zivatar