Előfizetői tartalom

Ami hat év alatt duzzasztotta az államadósságot (2.)

Portfolio
Az államadósság (azon belül is a központi költségvetés adósságának) 2006 és 2011 közötti alakulását vette górcső alá legfrissebb jelentésében az Állami Számvevőszék. A számvevők ebben megállapítják, hogy az államháztartás központi alrendszerének adóssága a vizsgált hat év alatt 64,2%-kal emelkedett, amiért több tényező a felelős: a központi alrendszer hiánya, a kamatterhek, az átvállalt adósságok és a forint gyengülése. A számvevőszék négy javaslatot fogalmazott meg a jelentés alapján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek. A 2008-ban felvett IMF-hitellel kapcsolatban arra a következtetésre jutottak, hogy az államadósság-kezelés igénye nem indokolta az IMF hitel ilyen gyors felvételét. Emellett arra is kitérnek, hogy a 2009-es devizakötvény-kibocsátás nem volt indokolt.

Miért növekedett az adósság? Az Állami Számvevőszék mostani vizsgálatában az államháztartás központi alrendszerének 2006-2011 közötti adósságfolyamatait vizsgálta, a jelentés így nem tér ki az önkormányzati alrendszer adósságának alakulására. Az ÁSZ anyaga rámutat arra, hogy az államadósság növekedési üteme 2006-ban (15,2%) és 2008-ban (16,2%) kiugró volt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés