Előfizetői tartalom

Ijesztő kilátások a portugál pofon után

Napra pontosan egy hónappal a portugál parlamenti választások után és néhány nappal az új megszorító lépések bejelentését követően kedd este a befektetésre már nem ajánlott kategóriába rontotta a Moody’s Investors Service a portugál államadósság besorolását. Amellett, hogy a drasztikus, egyszerre négyfokozatú, leminősítés magát az intézményt is minősíti, egy nagyon kedvezőtlen kilátásra is rámutat: az a viszonylagos nyugalom, amelyet a múlt heti görög parlamenti szavazások váltottak ki a piacokon, nagy valószínűséggel csak ideiglenes lehet a következő évek során is. Az eurózóna adósságválsága ugyanis nem tud rövid távon rendeződni, újabb és újabb kedvezőtlen fejezeteket tartogat. Az a kilátás, amely szerint a portugálok (és az írek is) gyakorlatilag a görög menetrendet másolják, egyenesen ijesztő még amellett is, hogy nem teljesen meglepő.

A kedd esti, egyszerre négy fokozatú Moody’s felőli leminősítés abból a szempontból nem volt váratlan, hogy eddig az intézmény két fokozattal le volt maradva a másik két rivális hitelminősítőtől, abból a szempontból viszont igen, hogy rögtön két fokozattal "be is előzte" azokat. Ezzel a lépéssel két fokozattal a befektetésre már nem ajánlott kategória határvonala...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés