Előfizetői tartalom

"Magyarországot el kell kerülni" - Kifakadtak Londonban

Portfolio
A friss kormányzati adóemelő intézkedések és egyéb okok miatt véget érhetett a magyar részvénypiaci sztori, de számos befektető még optimista és nem veszi észre, hogy "a csillagok kedvező együttállása" nélkül Magyarország a világ egyik legkockázatosabb országa lehet - mutatnak rá a Bank of America Merrill Lynch részvénypiaci stratégái ma kiadott, "Magyarországot el kell kerülni" alcímű anyagukban. A befektetési bank londoni közgazdásza, Raffaella Tenconi ezzel párhuzamosan egy másik elemzést is kiadott ma, amelyben az eddigi 0,8%-os jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését 0,3%-os recesszióra változtatta. A részvénystratégák megfogalmazása szerint Magyarország nem engedheti meg magának azt a "luxust", hogy elmarad az EU/IMF hitelmegállapodás és azt hangsúlyozzák, hogy minél tovább húzzuk azt, annál kevésbé áll helyre gyorsan a bizalom, amire egyébként nagy szükségünk lenne. Ráadásul még a megállapodás mellett is csak akkor javulnának véleményük szerint a GDP-növekedési kilátásaink, ha a piac elhinné, hogy mind a gazdasági ciklus, mind a gazdaságpolitika terén már túl vagyunk a nehezén. Raffaella Tenconi szerint ha egy "gyenge" hitelességű személy kerülne márciustól a magyar jegybank élére, akkor a kamatvágási ciklus "alja" 5,00%-nál lehet, ha viszont meglepően hiteles személy kerülne az MNB élére, akkor akár 4%-ig is folytatódhat a kamatvágási sorozat.

Az adóelemek "beégetése" változtatott a képen Az elmúlt napokban több, részvénypiaci szempontból kedvezőtlen fejlemény is bekövetkezett Magyarországon, amelyek megerősítik a Merrill stratégiáinak egyébként is negatív (alulsúlyozási) ajánlatát a magyar részvénypiaccal kapcsolatban. Egyrészt az újabb kormányzati adóteher-növelő lépések (az OTP-re és a MOL-ra hátrányosak)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés