Szorul a hurok: Trump tanácsadói rendszeres kapcsolatban álltak az oroszokkal

MTI, Portfolio
2017. május 18. 13:40    
nyomtatás
 
Michael Flynn lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadó és Donald Trump amerikai elnök választási kampányának több más tanácsadója a kampány utolsó hét hónapjában legalább 18-szor telefonáltak, emaileztek vagy sms-eztek orosz tisztségviselőkkel vagy másokkal, akik kapcsolatban álltak a Kremllel - mondták meg nem nevezett volt és jelenlegi tisztségviselők a Reuters hírügynökségnek.


Ezek a korábban nem ismert kapcsolatfelvételek is tárgyai azoknak a vizsgálatoknak, amelyeket az FBI, illetve kongresszusi biztosok folytatnak a választásokba történt feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatban. Az eddig nem ismert kapcsolatfelvételek közül hat telefonbeszélgetés történt Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövet és Trump tanácsadói - köztük Flynn - között - mondta három volt, illetve jelenlegi tisztségviselő, aki állítása szerint sokat tud ezekről az eszmecserékről.

A Flynn és Kiszljak közötti beszélgetések gyakoribbá váltak a november 8-i elnökválasztás után, mert ki akartak alakítani egy titkos kommunikációs csatornát Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök között az amerikai nemzetbiztonsági szerveket megkerülve.


Ugyanis mindkét fél úgy gondolta, hogy az amerikai nemzetbiztonsági szervek ellenzik a kétoldalú kapcsolatok javítását. Erről négy jelenlegi tisztségviselő beszélt a Reutersnek.

A Reutersnak beszámoló emberek azt mondták: nem találtak bizonyítékot arra az eddig megvizsgált kapcsolatfelvételekben, hogy a Trump-stáb és Oroszország törvénytelenséget követett volna el vagy összejátszott volna.

A szóban forgó 18 kapcsolatfelvételkor az egyeztetések középpontjában az orosz-amerikai gazdasági kapcsolatok javítása, pragmatikus, üzleti szemléletű megközelítése, a felek közötti vitás kérdések félre tétele, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc összehangolása és az egyre magabiztosabb Kína elleni közös fellépés állt - közölték a források.

Kiszljak mellett Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán oligarcha-politikussal is kapcsolatba léptek három nyilatkozó szerint, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Trump-csapatból ki kommunikált vele. Medvedcsuk tagadja, hogy bárkivel kapcsolatban lett volna a Trump-kampánytörzsből. Az ő lányának keresztapja Vlagyimir Putyin orosz elnök. Rajta, Kiszljakon és Flynnen kívül titkos a kiléte a kommunikációban részt vevő összes többi tisztségviselőnek.

Sem a Fehér Ház, sem az orosz külügyminisztérium, sem a washingtoni orosz nagykövetség nem reagált arra a kérésre, hogy kommentálja ezeket az értesüléseket.(Címlapkép forrása: AFP PHOTO / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium