Előfizetői tartalom

Tévedésen alapul a válságkezelés?

Nagy felzúdulást keltett szakmai körökben az a nemrég megjelent tanulmány, mely szerint a mérföldkőnek számító, adósságszintet a növekedés visszaesésével összefüggésbe hozó, stilizált tény mégsem igaz. Rosszul kódolták az adatbázist és pontatlanul számoltak - állítják ezt a Massachusetts-i Egyetem professzorai kutatásukban. A tanulmányok alaposabb szemügyre vételével viszont azt látjuk, hogy a pontatlanságok ellenére, továbbra sem cáfolja senki az adósságráta növekedésre gyakorolt negatív hatását. Ha a 90 százalékos küszöb feledésbe is merül, más intézmények elemzései is arra utalnak, hogy a gazdaságpolitika szempontjából továbbra is fontos cél maradhat a GDP-arányos államadósság alacsonyan tartása.

Mit mertek ezek állítani? Kenneth Rogoff és Carmen Reinhardt 2010. januári tanulmányukban globális szinten próbálták vizsgálni a GDP-arányos adósságráta és a gazdasági növekedés, illetve infláció között fennálló viszonyokat. 44 ország adataira támaszkodtak, 200 évre visszamenőleg, a politikai rendszerek, intézmények és árfolyamrezsimek széles skáláját lefedve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés