Kiterjesztenék az Irán elleni szankciókat az uniós tagországok, itt vannak az ötletek
Globál

Kiterjesztenék az Irán elleni szankciókat az uniós tagországok, itt vannak az ötletek

MTI
Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei "elvben megállapodtak" az Iránnal szembeni szankciók kiterjesztéséről, miután Teherán nemrégiben rakéta- és dróntámadást intézett Izrael ellen - közölte Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn, a miniszterek luxembourgi tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő emlékeztetett arra: az EU már több büntetőintézkedést vezetett be Irán ellen a tömegpusztító fegyverek terjesztése, az emberi jogok megsértése és drónok Oroszországnak történő szállítása miatt. Több uniós ország azonban most a drónokkal kapcsolatos szankciórendszer kiterjesztését szorgalmazta, hogy az kiterjedjen a rakétákra és a közvetítő erőknek történő átadásra is.

Politikai megállapodásra jutottunk a drónokkal kapcsolatos, már hatályban lévő szankciórendszer kibővítésével kapcsolatban, hogy az kiterjedjen a rakétákra és azok Oroszországnak történő esetleges átadására is. Oroszországba egyelőre nem szállítottak, de ha ez mégis megtörténne, akkor alkalmazzuk a szankciókat

- jelentette ki.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban elmondta: az a legfontosabb, hogy Kijev légvédelmi rendszereket és több támogatást kapjon nagyobb városainak védelmére. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában "hiány van a hagyományos hadviseléshez szükséges, százötvenötös kaliberű hagyományos lőszerekből". Méltatta, hogy számos ország csatlakozott ahhoz a cseh kezdeményezéshez, amelynek keretében a világ minden tájáról szereznének be muníciót, és több ország hajlandóságot mutatott arra, hogy részt vegyen abban a német kezdeményezésben, amely a légvédelmi rendszerek beszerzését vagy szállítását koordinálja.

Borrell azt is nyomatékosította, hogy nem az Európai Bizottságon múlik az, hogy meghatározza a Kijevnek nyújtott katonai támogatás mértékét és mennyiségét, hanem az uniós tagállamokon. Mint mondta, a hétfői tanácskozás fontos volt abból a szempontból, hogy a miniszterek megértették, milyen támogatásra van szüksége Ukrajnának, és ennek fényében hoznak döntéseket saját kapacitásuknak és szükségleteiknek megfelelően.

Nekem nincsenek Patriot rendszereim Brüsszelben, azok a tagállamokban vannak, így rajtuk áll, hogy meghozzák döntéseiket

- szögezte le. Az ügy kapcsán már a NATO is nyomást helyez egyes tagállamaira:

A Gázai övezet helyzetével összefüggésben rámutatott: egyelőre semmi kilátás a tűzszünetre, a palesztin iszlamista Hamász által ejtett izraeli túszok kiszabadulására és a térség humanitárius helyzetének enyhülésére.

Egészen biztos vagyok abban, hogy amíg a gázai háború folytatódik, nem lesz tartós stabilitás a régióban

- hangsúlyozta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
mianmar háború