Mahmúd Abbász: csak Washington tudja elérni, hogy Izrael ne támadja meg Rafahot
Globál

Mahmúd Abbász: csak Washington tudja elérni, hogy Izrael ne támadja meg Rafahot

MTI
Csak az Egyesült Államok tudja elérni, hogy Izrael ne támadja meg a Gázai övezet déli határán lévő Rafah várost - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki szerint a támadás, amelyre napokon belül lehet számítani, a palesztin lakosság nagy részét menekülésre kényszerítheti az övezetből.

A Palesztin Hatóság vezetője a szaúdi fővárosban, Rijádban a Világgazdasági Fórum rendkívüli ülésén szólalt fel. "Felszólítjuk az Amerikai Egyesült Államokat, hogy érje el Izraelnél a Rafah elleni támadás feladását. Ugyanis Amerika az egyetlen ország, amely képes megakadályozni Izraelt abban, hogy elkövesse ezt a bűncselekményt" - mondta.    

Izrael, amely hetek óta fenyegetőzik a Rafah elleni támadással, mondván, hogy célja az övezetet eddig irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet még megmaradt és magát ott meghúzó zászlóaljainak megsemmisítése, a múlt héten intenzív légitámadásokat hajtott végre a palesztin fegyveresek feltételezett rejtekhelyei ellen. De amellett, hogy a Hamász fegyveresei ott vannak, a városban húzza meg magát több mint egymillió olyan palesztin civil is, aki az övezet északi vagy középső részéből menekült el a hét hónapja tartó harcok elől.    

A nyugati országok, köztük a legközelibb szövetségese, az Egyesült Államok többször is arra kérték Izraelt, hogy ne támadja meg a várost.    

Abbász kijelentette: "a következő napokban kiderül, hogy Izrael Rafah elleni támadásának milyen hatása lesz, hiszen oda gyűlt az összes gázai palesztin". Hozzátette: már "kisebb csapás" is a Gázai övezet elhagyására kényszerítené a palesztin lakosságot, és ezzel a palesztin nép történetének legnagyobb katasztrófája következne be".    

Ismét elmondta, hogy elutasítja a palesztinok kitelepítését Jordániába vagy Egyiptomba, és azt is kijelentette: aggódik amiatt, hogy amint Izrael befejezi gázai hadműveletét, megpróbálja majd a ciszjordániai palesztin lakosságot is Jordániába kényszeríteni.    

Izrael annak megtorlásául indított offenzívát a Gázai övezetben, hogy a Hamász október 7-én terrortámadást hajtott végre Dél-Izrael ellen, és ebben 1200 ember meghalt, 253-at pedig túszul ejtettek.    

A gázai egészségügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint az izraeli hadművelet kezdete óta már 34 454 palesztin halt meg, 77 575 pedig megsebesült a Gázai övezetben. Csak az utóbbi 24 órában 60-an haltak meg, és 138-an megsebesültek - derült ki a tárca tájékoztatójából

Címlapkép forrása: Michael M. Santiago/Getty Images

Kasza Elliott-tal

Solventum Corp. - ajándék

Nézegettem a számláimat ma, és az Ersténél észrevettem egy soha nem látott részvényt a portfóliómban. Solvenum Corp. (SOLV), valahol volt egy split, ami elkerülte a figyelmemet. Rákerestem a

Összkép

Merre visz a ballagók útja?

Hétfő reggel a lányokon matrózblúz, a fiúkon öltöny, előttük egy kitöltendő gondolattérkép Ady Endre veresiről. Élete eddig legfontosabb napjain van túl 75 ezer érettségiző diák. Múlt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Vadonatúj autóvásárlási támogatás jöhet Magyarországon

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Ez is érdekelhet
ukrán tüzérek csasziv jar