Magyarország mindenkit maga mögé utasított

2017. szeptember 7. 14:23  english version   
nyomtatás
 
Szerte a régióban rendkívül pozitív hangulat uralkodik a kereskedelmiingatlan-piacokon, Magyarország ráadásul élen jár mind a bérlői piacon, mind a befektetői piacon mért optimizmus mértékét tekintve - derült ki az RICS legfrissebb Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor kutatásából, melyet a szakmai szervezet egy sajtótájékoztató keretében mutatott be.


A kutatásról

Az RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors) számos ország kereskedelmiingatlan-piacát vizsgálva negyedévente felmérést készít RICS Commercial Property Monitor címmel. A kutatás célja, hogy egy összehasonlítható mérőszámot állítson fel a kereskedelmi ingatlanok piacán aktuálisan uralkodó hangulatot tükrözve mind a befektetési, mind a bérbeadási oldal vonatkozásában. Mindkét összesítő index - a bérlői hangulatindex (Occupier Sentiment Index, OSI) és a befektetői hangulatindex (Investment Sentiment Index, ISI) - a negyedéves piaci helyzetről ad képet. Minél magasabb az index értéke a pozitív tartományon belül, annál jobbak a kilátások a piaci trendeket tekintve.


Új rekord a magyar befektetői piacon


Rekordszintre emelkedett az RICS befektetői hangulatindexe (+48) Magyarországon, jól mutatva a befektetői piacon uralkodó pozitív hangulatot. A piac mindhárom szegmensében (iroda, kereskedelmi, ipari) a befektetői érdeklődés növekedéséről számoltak be a szakértők, a legnagyobb mértékű bővülést az irodapiacon regisztrálták. A befektetési célra szánt ingatlanok kínálata mindeközben egyedül az irodapiacon növekedett, az ipari és a kiskereskedelmi szegmensekben mérsékelten csökkent.

A régió legdinamikusabban bővülő piacának Magyarország és Csehország számít, Lengyelország iránt kissé csökkent az érdeklődés a politikai kiszámíthatatlanság növekedésével, a befektetők egyelőre kivárnak. A jelenlegi növekedés 2019-ig biztosan kitart, a kérdés az, hogy az azután várható ciklikus visszaesés milyen mértékű lesz - tette hozzá Kibédi Varga Lóránt, a CBRE magyarországi ügyvezetője.

Magyarország mindenkit maga mögé utasított

Az RICS által megkérdezettek 95 százaléka számít új befektetők belépésére a következő évben a magyar piacon, abban pedig minden válaszadó egyetértett, hogy növekedni fog hazai és a régiós országokból érkező befektetők súlya.

Stabilan erős a magyar bérlői piac


Az RICS bérlői hangulatindexe továbbra is szilárdan pozitív tartományban áll (+43), bár ez volt az elmúlt bő két év legalacsonyabb száma. A bérlői kereslet az elmúlt negyedévben tovább növekedett mindhárom szegmensben, így immár négy éve folyamatos bővülésről beszélhetünk ezen a területen.

A bérbeadásra kínált területek mérete mindeközben tovább csökkent, ami a bérbeadókat a bérlőknek nyújtott kedvezmények csökkentésére ösztönözte. A piac átlagos bérleti díjra vonatkozó növekedési előrejelzései továbbra is hasonló ütemű növekedést (3,5 százalék) mutatnak, mint az előző negyedévben. A bérleti díjak növekedésének kilátása továbbra is előmozdítja az ingatlanfejlesztési aktivitást, ebben a negyedévben ismét az irodapiacon indult el a legtöbb új fejlesztés.

Magyarország mindenkit maga mögé utasított

Az európai gazdaság erősen bővül, de az alacsony munkanélküliségi ráták gátat szabhatnak a további fejlődésnek. A gazdaság számos szegmensét jellemző munkaerőhiány fő következménye az ingatlanpiacon az, hogy drágább fejleszteni - tette hozzá Kibédi Varga Lóránt.

Fontosak a zöld minősítések


A beszélgetés során a bérlői piac kapcsán felmerült a fenntarthatóság és a zöld minősítések kérdésköre is. Barta Zsombor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években valóságos zöldítési hullám söpört végig a régión, egy zöld tanúsítvány megszerzése már a válság alatt is jó eszköz volt a régebbi épületek újrapozícionálására, mára pedig alapelválássá vált annak megléte.

Noah M. Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója és az RICS magyarországi elnöke szerint ma már a bérlők és a befektetők is elvárják a zöld minősítés meglétét, de üzletileg is megéri környezettudatos, költséghatékony épületet létrehozni.

Nem csak a magyar piac szárnyal


Az RICS által megkérdezett szakértők alapvetően minden régiós országban pozitív bérlői és befektetői hangulatról számoltak be, a jövőben várt bővülés mértékét tekintve persze jelentős eltérések fedezhetők fel az egyes országok és piaci szegmensek között.

Magyarország mindenkit maga mögé utasított


Bulgária
  • A bérlői hangulatindex az előző negyedév +36-járól +28-ra csökkent.
  • A befektetői hangulatindex +20-ról +24-re nőtt, és e mögött egy lehetőségek szerinti erős befektetői lendület áll.
  • A megkérdezettek magabiztosan állítják, hogy lesznek újonnan belépő befektetők a következő 12 hónapban.

Csehország
  • A második negyedévben erősödött a bérlői piac.
  • A cseh bérlői hangulatindex élesen emelkedett +39-re az előző negyedévi +25-ről.
  • A cseh befektetői hangulatindex nagyrészt változatlan maradt a második negyedévben: +45-ön az egyik legstabilabban erős befektetői hangulatra utal.

Horvátország
  • A bérlői hangulatindex +23-ról +24-re nőtt. Ezen belül is az irodapiaci érték (+33), és a kereskedelmi ingatlan szegmens értéke (+31) voltak erősek, míg az ipari ingatlan kis mértékben volt csak pozitív (+6).
  • A befektetői hangulatindex +14-ről emelkedett +22-re. Ez az érték minden szektorban egyaránt emelkedett, habár az irodapiaci és kereskedelmi ingatlanpiaci szegmensekben volt erősebben megfigyelhető.

Románia
  • A bérlői hangulatindex +9-ről +15-re nőtt. Ezzel a lendület konzisztensen növekvőben van, ami egy fellendülést alapozhat meg.
  • A befektetői hangulatindex szintén növekedést mutatott, +12-ről +17-re nőtt, ami a befektetési aktivitás gyors ütemű növekedését jelezheti
.

Az RICS-ről

Az RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) egy nemzetközi ingatlanszakmai szervezet, amely etikai és szakmai szabványokat népszerűsít és érvényesít, egyúttal a világ legelismertebb képesítését kínálja. Az Egyesült Királyságban alapítottak királyi okirattal 1868-ban. Az RICS azóta is elkötelezett a kiválóság és a feddhetetlenség legszigorúbb követelményrendszerének megállapítása és érvényesítése mellett. A nemzetközi szakmai egyesület rendkívül kiterjedt, globális hálózattal rendelkezik, több mint 125 000 szakképzett tagja van a világ 131 országában, és ez a szám folyamatosan bővül. Magyar tagszervezete 1997-ben alakult. Képesített közép-kelet-európai tagjainak létszáma ma már meghaladja az ötszázat; közülük 175 Magyarországon tevékenykedik. Az RICS a sztenderdek gyakorlati alkalmazását öt területen segíti: szakmai etika, ingatlan-területmérés, építőipari költségek rendszere, földterület-mérés és értékbecslés.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium