Titokzatos utcanevek, ahol vagyonokat érnek a lakások

2017. július 16. 09:15    
nyomtatás
 
Nem is gondolnánk, hogy az ingatlan címe mennyi mindent elárul az értékéről. Gyakran emlegetik a lokáció fontosságát, de érdekes összefüggés figyelhető meg a közterület típusa és a lakások árai között is. Egyes közterületek neve és típusa ugyanis értéktöbbletet hordoz - derül ki a ZILLOWSZTORIK című könyvből.


Közterületek jellege


Elsőként Amerikában figyelték meg azt az összefüggést, hogy a víz közelségére utaló utcanevek - mint az Ocean (Óceán) vagy a Lake-shore (Tópart) - tényleg megjelenítik a vízparti ártöbbletet. Hasonlóképpen gondolhatjuk, hogy a víz közelségéből eredeztethető Magyarországon is a rakpartok 77 százalékos árelőnye az utcákhoz képest. A közterületek típusa jelezheti a beépítés során kialakított városrész jellegét is, így Amerikában az elit környéket sejtető way (sor) vagy place címmel rendelkező ingatlanok több százalékkal drágábbak a közhelyes streethez (utcához) képest. Csakúgy, mint itthon a fasorok és sétányok lakásai, amelyek 46, illetve 14 százalékos felárral vásárolhatók meg az utcákhoz képest. További érdekesség a tengerentúlról, hogy a számozott utcákhoz képest, a névvel ellátott utcákban is drágábbak a lakások.

Közterületek neve


Számos olyan összefüggés akad azonban, amelyre nem nyújt kézenfekvő magyarázatot az elnevezés története. Eleve rejtélyes, hogy miért ritka a Kond és Töhötöm nevű utca, a hét vezér többi tagjáról elnevezett utcákhoz képest. A többiek árait összehasonlítva viszont talán nem meglepetés, hogy a fejedelem nemcsak a csatában, hanem az ingatlanárakban is az élen áll: Álmos vezér utcái 37 százalékkal drágábbak, mint a többieké. A vezérek közül Huba és Tas utcájában lehet legolcsóbban otthont venni. Talán ők kevésbé fontos szerepet játszottak, és ezért az utcanévkiosztásnál is a maradék maradt nekik? Kártyavárként omlik össze azonban a hősök jelentőségével való összefüggésről alkotott elmélet, amikor a királyok neveit viselő utcákat nézzük. Szent László 32, Nagy Lajos 21, Károly Róbert 11 százalékkal drágább a fontosságában verhetetlen első királyunknál, Szent Istvánnál. Hunyadi Mátyás és Könyves Kálmán neve szintén jól cseng a történelemben, de amikor a lakáspiacon találkozunk velük, óvatosságra int, hogy az államalapítóhoz képest 25 százalékkal olcsóbban forognak a róluk elnevezett utcák házai.

Titokzatos utcanevek, ahol vagyonokat érnek a lakások

Novus Házak, További információkért kattints a képre!

Ugyancsak érdekes a virágnevek esetében, hogy vajon mitől drágábbak a Nárcisz, Viola és Liliom nevű utcákban a lakások, mint a Rózsa, Szegfű és Ibolya utcákban. És ha már virágzás, akkor vajon a Tavasz utcák miért olcsóbbak 37 százalékkal a másik három évszakhoz képest. Az eredményekre természetesen nincs logikus magyarázat.

Hogy történik az utcák elnevezése?


Új utcák parcellázásakor a fejlesztő elsőként felméri, hogy az adott környéken hogyan nevezték el a már meglévő utcákat, majd kiválaszt a leendő utcákhoz egy témát, ami alapján elnevezi azokat. A nevekkel ellátott listát benyújtják az önkormányzathoz, ahol ellenőrzik, hogy nincsenek-e a már meglévő utcákhoz hasonló hangzásúak a listán. Ezzel szeretnék ugyanis elkerülni azt, hogy a mentők, rendőrök vagy a tűzoltók vészhelyzet esetén félrehallják a címet. Magyarországon erre főként a budapesti agglomeráció településein látunk példákat, számos tematikus utcát alakítottak ki az ezredforduló környékén például Érden, de a Madárhegy most zajló felparcellázása során is hasonló folyamatok zajlanak.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!


Titokzatos utcanevek, ahol vagyonokat érnek a lakások

Magnolia Ház, További információkért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Kiemelt privát banki tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium