Üzlet

Háborús félelmekre tépték meg az olajat - 11 havi csúcson az arany

Portfolio
A szerdai mélyrepülés után közel 4 százalékkal drágult az olaj, elsősorban a török-szír konfliktus éleződése miatt. Az olaj árfolyamának csapkodása meglátszik az árupiacok összteljesítményén is, hiszen míg az olaj zuhanása szerdán bő 1 százalékos esést, tegnap bő 1 százalékos emelkedést eredményezett a Dow Jones UBS árupiaci indexben. A dollár gyengülésével párhuzamosan új, 11 havi csúcsra húzták az aranyat is, amely ezzel kritikus szintekre emelkedett.
Folytatódott a csapkodás az árupiacokon, a szerdai esés után tegnap tisztes emelkedéssel zártak a nyersanyagok, az irányt pedig ezúttal is az olaj határozta meg. A Dow Jones UBS árupiaci index 1,05 százalékkal került feljebb, amit segített a dollár jelentős gyengülése is (a dollárindex 0,68 százalékot veszített értékéből), az EKB azon bejelentése, hogy elkészültek a kötvényvásárlási csomaggal, amit a tagországok kérése esetén készek élesíteni is, és emellett az is, hogy a várakozásoknál kedvezőbb amerikai makroadatok is napvilágot láttak tegnap.

Az olaj kereslet-kínálati viszonyai alapvetően az olajár esését magyaráznák (ahogy ezzel magyarázták a szerdai mélyrepülést is), a fokozódó közel-keleti feszültségek, ide értve az iráni konfliktust, vagy legújabban a Törökország és Szíria közt kialakult, háború kirobbanásával is fenyegető összetűzéseket, az olajár jelentős emelkedését hozhatják a magas kockázati prémiumok miatt. A Brent és a WTI tegnapi 3,8 százalékos drágulása is a közel-keleti feszültségek számlájára volt írható.

Háborús félelmekre tépték meg az olajat - 11 havi csúcson az arany
Az EKB tegnapi bejelentése, és a kedvező makroadatok az ipari fémek piacán is emelkedést hoztak Amerikában, a délelőtti kereskedést tükröző londoni fixing árak azonban még a szerdai fixing árakhoz képest csökkenést mutattak. Az esetleges európai jegybanki kötvényvásárlás, és a dollár gyengülése annál kedvezőbben hatott a nemesfémekre, az arany például új 11 havi csúcsra emelkedett, és egy erős ellenálláshoz ért. Az 1800 dolláros szint áttörése további emelkedést jelenthet a nemesfém piacán. A palládium közel 3 százalékkal drágult tegnap.

Háborús félelmekre tépték meg az olajat - 11 havi csúcson az arany
A mezőgazdasági termékek között a legtöbbet a kávé veszített értékéből, több mint 3 százalékot, mivel az időjárás javulásával jelentősen enyhültek a legnagyobb kávétermelőnek számító Brazília termelésével kapcsolatos félelmek, az amerikai készletek pedig emelkedtek. A szója-kukorica-búza hármasból egyedül a szójabab tudott enyhén emelkedni, amelyet az amerikai termés iránti fokozódó keresleti várakozások indokoltak.

Háborús félelmekre tépték meg az olajat - 11 havi csúcson az arany
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
dubaj