A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat
Podcast

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

A Trading Economics friss adatai azt mutatja, hogy az arabica kávé határidős jegyzése 11 havi csúcsra kúszott fel, a hónap első felében az árak több mint 40 százalékkal emelkedtek. Tényleg semmi sem ment meg minket attól, hogy a kávé luxus termékké váljon? Azt, hogy 20 év múlva mi lesz a kávéval, senki sem tudja biztosan, de a magyarországi Coca-Cola kávés portfólióját (Costa Coffee, Caffe Vergnano) vezető szakember biztos abban, hogy néhány éven belül luxus-veszély nem várható.

A híradásokban meg-megjelenő kávépiaci ármozgásokkal kapcsolatban például van egy érdekes körülmény. A brazil hírforrás a kávévilágot leginkább az arabica felől láttatják, ami érthető is, mivel a világ kávétermelésének mintegy háromnegyede az arabica kávéról szól (aminek felét Brazília adja, így ők az arabica legfőbb forrása). Ám mindez megtévesztő is lehet, mivel Magyarországon és a régiónkban a kávéfogyasztás elsősorban robusta alapú - ebből pedig Vietnam adja a világ kávépiacaira a legtöbbet; mintegy 40 százalékot.

Azért is fontos ez, mert míg 2021-ben egy kiló arabica kávé 145 százalékkal volt drágább, mint a robusta, ez a különbség Idén áprilisára mindössze 27 százalékra olvadt.

Az alapanyagnak számító zöld babkávé ára az elmúlt öt évben egyébként is jelentősen emelkedett, de a boltokba kerülő kávé árának alakulását más külső tényezők is meghatározták (mint például a csomagolóanyagok és az energia árának emelkedése). Magyarországon erre még egy lapáttal rátett a forint dollárra szembeni gyengülése is.

Sokkal jobban kell aggódnunk a robusta árának emelkedése miatt

- magyarázta Árok Gábor. A tendencia a következő egy-másfél évben is maradhat, mivel az a kávé, amit idén a csészékbe töltenek, valószínűleg még a 2023-as áron lekötött kávéból származik.

A magyar kávépiac 2021-ig folyamatosan növekedett, majd fordult a trend, és tavaly, volumenben már mintegy tizedével esett az elfogyasztott kávé mennyiség. Az idei év első két hónapjának adatai azonban azt jelzik, hogy elindulhatott egy óvatos korrekció, és jelenleg (év/év alapon) egy mintegy másfél százalékos növekedésben vagyunk. Ez azonban a szakember szerint "a nagy átlagot nézve még mindig inkább stagnálás".

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

KÖVESS MINKET

Főbb részek:

  • Intro (0.00)
  • Luxus lesz-e? (1.20.)
  • Attól függ, hogyan veszik (4.45.)
  • Arabica vs. robusta (9.58)
  • Hová tartozunk Európában? (13.10.) 
  • A szemes kávé az egyetlen (16.47.)
  • Csészénként 132 liter víz (19.10)

Címlapkép forrása: Getty Images

további epizódok
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Vadonatúj autóvásárlási támogatás jöhet Magyarországon
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!