Elolvadtak a betéti kamatok - hova tegyük a pénzt? (x)

2013. május 3. 12:30    
nyomtatás
 
Gyors tempóban csökkent az utóbbi időszakban a jegybanki alapkamat, mely maga után vonta a betéti kamatok alacsonyabb szinten stabilizálódását is. Noha a kereskedelmi bankok kamatpolitikájában nem kizárólagos meghatározó tényező az alapkamat, a mai betéti kamat-szintek mellett többekben is felmerült, hogy a lekötött betétek mellé más befektetési lehetőségeket is keressenek.

A 2008-ban kirobbant pénzügyi válság egyik első érezhető hatása volt a betéti kamatok ugrásszerű megnövekedése. A szokatlan pánikban a bankok likviditási helyzetük megerősítése érdekében igyekeztek minél több pénzt bevonni. Miután a válság hatásai a teljes bankszektorra kihatottak, a pénzintézetek egymással versengve magas - hosszú ideig 10%-ot meghaladó - kamatokkal igyekeztek minél több forrást gyűjteni.

Ez a mesés kamatszint azonban jó ideje már a múlté. A nagy betétikamat-versenynek mára vége, a trend 2011 végétől kezdődően fokozatosan csökkenő irányt mutat. Mindezek egyik legfontosabb oka a bankok pénzügyi helyzete stabilizálódása. A pénzintézetek likviditási helyzete a megfelelő kockázat-kezelési technikák alkalmazásával a pénzügyi válság során mindvégig stabil maradt. Eközben a jegybank - különösen az utóbbi időben - aktívan folytatta a gazdaság élénkítésének eszközeként az alapkamat csökkentését. Bátran tehette, mert a stagnáló gazdaságban inflációs nyomástól nem kellett tartania, valamint a nemzetközi piaci trendek is a kamatcsökkentés irányába hatottak.

Elolvadtak a betéti kamatok - hova tegyük a pénzt?


Nem kérdés tehát, hogy itt az ideje új befektetési lehetőségek számba vételének, hiszen a lekötött betét már nem minden esetben tudja nyújtani a korábban megszokott hozamot. A Friderich Wilhelm Raiffeisen Private Banking (FWR) ajánlása alapján a betétek mellett az egyéni befektetői elvárásoktól függően érdemes válogatni a prémium befektetési lehetőségek között. Ilyenek lehetnek az állampapírok széles köre, a nagy választékban elérhető különböző kifizetési karakterisztikájú certifikátok és a befektetési alapok, melyekből az FWR több, mint 540 félét kínál.

Az FWR elemzőinek álláspontja szerint a kamatok esése nem rossz hír, sőt, inkább lehetőséget jelent - a betéti kamatok mai mértéke ugyanis olyan jellegű szakmai kihívást jelent, melyekre csak a legjobban felkészült privátbanki szolgáltatók tudnak választ adni. Az FWR munkatársai 15 éve - igazolt eredményességgel - tudják a befektetői igényeket a kockázat/hozam spektrumon kielégíteni. A minőségi, eredményorientált befektetési tanácsadási, vagyonkezelési és tervezési szolgáltatás akár az Ön számára is elérhető - a Friderich Wilhelm Raiffeisen Private Banking szakemberei örömmel várják érdeklődését.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium