Elstartolt a két úttörő magyar kutatási program

2017. április 11. 15:56    
nyomtatás
 
A hazánkban népbetegségnek számító szív- és érrendszeri, valamint a daganatos és gyulladásos betegségek molekuláris diagnosztikájával, és az ipari gyártásban nélkülözhetetlen gyártó és logisztikai rendszerek fejlesztésével foglalkozik majd az a két hazai kiválósági központ, amelyek projektindító rendezvényét ma tartották Budapesten.


Összesen 22 milliárd forintból indulnak a projektek


A két magyar projekt rendkívül erős nemzetközi mezőnyben győzött, hiszen a Horizont 2020 keretprogramjának legnagyobb presztízsű együttműködési pályázatán, a "Teaming" kutatási kiválósági programban 27 országból 169 pályázat érkezett, de ebből az első szűrőn, csak 31 ment át és ezek közül a második fázisban csak 10 projekt nyert támogatást. Óriási siker, hogy a 10 győztes pályázatból kettő magyar vezetésű konzorciumokhoz kötődik - emelte ki az ünnepélyes projektindító rendezvényen Pálinkás József, a két konzorcium munkáját koordináló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke.

2016.11.14 15:31 Ez tényleg magyar siker: Brüsszelből hoztunk el pénzeket mások elől

Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság kutatási-fejlesztési és innovációs ügyekért felelős főigazgatója az NKFIH közleménye szerint többek között azt mondta: a pályázaton valóban a tudományos kiválóság élvonalbeli projektjeit díjazták, amelyek európai szinten is strukturális változást képesek hozni régiójuk tudományos és innovációs rendszerében.

A két magyar konzorcium összesen 8 milliárd forintnyi forrást nyert el, de kiegészítő hazai forrással és a résztvevő intézmények hozzájárulásával együtt több, mint 22 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Az NKFI Hivatal szerepe elsősorban a kormányzat pályázó projektekkel kapcsolatos szakmai és pénzügyi elkötelezettségének, illetve a projektjavaslatok hazai kutatási és innovációs stratégiákkal való összhangjának a biztosítása, valamint a hazai résztvevő intézmények közti partnerség kialakításának elősegítése volt.

A két nyertes konzorciumról bővebben


A EPIC - Centre of Excellence in Production Informatics and Control projekt célja egy olyan Kiválósági Központ létrehozása, amely a kiber-fizikai gyártó és logisztikai rendszerek területén érhet el számottevő eredményeket. A konzorcium képviseletében megjelent kutatásvezetők, Monostori László, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet igazgatója, Józsa János, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora, valamint Jens Neugebauer, a Fraunhofer Intézet európai szakpolitikáért és üzletfejlesztésért felelős igazgatója a projektindító rendezvényen kiemelték: közös szándékuk az innovációs folyamat felgyorsítása, új ipari megoldások létrehozása, egy fenntartható, versenyképes gyártási ökoszisztéma kialakítása, valamint egy fiatal, kezdeményező, a nemzetközi jó gyakorlatok alkalmazásában jártas kutató-generáció "kinevelése". Mindenképp szem előtt szeretnék tartani az információs technológiák fokozottabb alkalmazását a gyártástechnológiában. Az EPIC projekt keretében az MTA SZTAKI kezdeményezésére létrejött az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform, amely az Industrie 4.0 (4. ipari forradalom) hazai adaptálását tűzi ki céljául. A projekt összköltségvetése 21,7 millió euró, azaz 6,5 milliárd forint.

A HCEMM-MOLMEDEX - Creating the Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine projekt célja egy Molekuláris Medicina Kiválósági Központ létrehozása, melyben nagy hangsúlyt kap a transzlációs medicina, vagyis a laboratóriumi eredmények minél gyorsabb alkalmazása a betegek mindennapi gyógyítására. Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese és a projekt egyik szakmai koordinátora, valamint a konzorciumban résztvevő intézmények vezetői, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, Dr. Szél Ágoston a Semmelweis Egyetem rektora, Prof. Ormos Pál, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont igazgatója, és Jana Pavlic, az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium kormányzati és EU-kapcsolatokért felelős vezetője egyértelművé tették, hogy a konzorcium tevékenységében a hangsúlyt a különösen az idősebb generációkat érintő szív- és érrendszeri, daganatos, valamint gyulladásos betegségek gyógyításában alkalmazható, áttörésnek számító kutatási irányokra helyezik. Emellett kiemelten fontosnak tartják, hogy a konzorcium magasan kvalifikált kutatókat képző és foglalkoztató, a molekuláris medicina legmodernebb irányzataival foglalkozó regionális, tudományos központtá is váljon. Az új Kiválósági Központ 3 helyszínen, Debrecenben, Szegeden és Budapesten valósul meg, székhelye Szegeden az ELIPOLIS-ban kap helyet. A projekt költségvetése összességében 52 millió euró, tehát kb. 15,6 milliárd forint.

A Teaming pályázati programról


A Horizont 2020 keretprogram "A kiválóság terjesztése, a részvétel szélesítése" alprogram Teaming pályázati felhívásának célja kiválósági központok kialakítása vezető európai intézmények segítségével azokban az országokban, amelyek KFI teljesítménye nem éri el az európai élvonalét. A pályázatban résztvevő EU tagállamok: Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Portugália, Románia, Szlovákia és Szlovénia. Társult államok is pályázhattak: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Feröer-szigetek, Grúzia, Macedónia, Moldova, Montenegró, Örményország, Szerbia, Törökország, Tunézia, Ukrajna.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Kovács Tamás

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium