FONTOS Maradhat az extraprofitadó, nem éri meg várni a hitelfelvétellel
Személyes adatokat hallucinált, megtámadták a ChatGPT-t
Üzlet

Személyes adatokat hallucinált, megtámadták a ChatGPT-t

Portfolio
A Microsoft által támogatott OpenAI hétfőn az osztrák NOYB non-profit érdekvédelmi csoport adatvédelmi panaszának célpontjaként találta magát, mert állítólag nem javította ki a generatív AI chatbotja, a ChatGPT által szolgáltatott helytelen információkat, amelyek sérthetik az uniós adatvédelmi szabályokat.

A ChatGPT, amely 2022 végén indította el a GenAI boomot, képes utánozni az emberi beszélgetést és olyan feladatokat elvégezni, mint például hosszú szövegek összefoglalóinak elkészítése, versek írása, vagy akár egy tematikus parti ötleteinek generálása.

A NOYB szerint az ügyben szereplő panaszos, aki szintén közszereplő, a ChatGPT-t a születésnapjáról kérdezte, és többször is téves információt kapott ahelyett, hogy a chatbot közölte volna a felhasználókkal, hogy nem rendelkezik a szükséges adatokkal.

A csoport szerint az OpenAI elutasította a panaszosnak az adatok helyesbítésére vagy törlésére irányuló kérését, mondván, hogy az adatok helyesbítése nem lehetséges, és hogy nem közölt semmilyen információt a feldolgozott adatokról, azok forrásairól vagy címzettjeiről.

A NOYB közölte, hogy panaszt nyújtott be az osztrák adatvédelmi hatósághoz, amelyben azt kérik, hogy vizsgálják meg az OpenAI adatkezelését és a vállalat nagyméretű nyelvi modelljei által feldolgozott személyes adatok pontosságának biztosítása érdekében hozott intézkedéseket.

Egyértelmű, hogy a vállalatok jelenleg képtelenek arra, hogy a ChatGPT-hez hasonló chatbotok megfeleljenek az uniós jognak, amikor magánszemélyekre vonatkozó adatokat dolgoznak fel

- mondta Maartje de Graaf, a NOYB adatvédelmi ügyvédje egy nyilatkozatban.

Ha egy rendszer nem képes pontos és átlátható eredményeket produkálni, akkor nem használható az egyénekre vonatkozó adatok előállítására. A technológiának követnie kell a jogi követelményeket, nem pedig fordítva

- mondta.

A múltban az OpenAI elismerte, hogy az eszköz hajlamos "hihetőnek tűnő, de helytelen vagy értelmetlen válaszokat" adni, és ezt a problémát kihívásnak tartja kijavítani.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde