Üzlet

Benyújtották: jöhet a szociális közműszolgáltatás (2.)

Portfolio
Szociális közműszolgáltatásról szóló törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Fidesz két képviselője, a rezsicsökkentési munkabizottságot vezető Németh Szilárd és Zsigó Róbert. A módosító-csomag elsősorban az elosztótársaságok feladatkörét bővíti, mindezt úgy, hogy a többletfeladatokhoz és kötelezettségek nem rendel elismerhető költségeket - olvasható a Parlament honlapján
.

A korábbi kormányzati bejelentésekkel összhangban a nagyobbik kormánypárt benyújtotta a lakossági energiaszolgáltatással kapcsolatos minőségi követelmények átalakítását célzó módosító indítványát. A téma eredetileg a Fidesz háromnapos gyulai frakcióülésén is napirendi pont volt, azonban a további rezsicsökkentéssel kapcsolatos tervek és viták miatt e témával összefüggésben nem hangzott el bejelentés.

A most benyújtott jogszabálycsomag az egyetemes szolgáltatókra és az elosztótársaságokra helyez többletterhet, mindezt úgy, hogy az új kötelezettségek mellé nem rendel elismerhető költséget, tehát a társaságoknak a jelenleg is érvényes tarifák (díjbevételek) mellett kellene az elfogadást követően többletszolgáltatást nyújtaniuk.

A tervezet értelmében az eddigi éves leolvasással szemben az egyetemes szolgáltatásban negyedévente kellene elvégezni a mérőóra-leolvasását a szolgáltatóknak, amennyiben a fogyasztók kérik. Az indítvány ugyancsak előírná, hogy a szolgáltatóknak az esti órákban is rendelkezésre kellene állniuk az óraleolvasásra.

Az elosztótársaságok esetében a tervezet ugyancsak további előírásokat tartalmazna a közvilágítás-szolgáltatással is összefüggésben. Az indítvány beszél arról is, hogy a hálózati társaságok kötelesek lennének naprakész nyilvántartást vezeti a hálózatukról, annak berendezéseiről, amlyrőlaz állami szervek kérelmére díjmentesen kellene adatot szolgáltatniuk.

A módosítás ugyancsak nem engedné meghatározott esetekben, hogy a társasházak közös használatban lévő terei számára a szolgáltató kikapcsolja az áramellátást. A jogszabály az olyan négynél többszintes házakban tiltaná a lekapcsolást, ahol fogyatékkal élő személyek laknak, illetve ellehetetleníteni a szolgáltatás felfüggesztését akkor is, ha a közös képviselő igazolná, hogy fizetési meghagyásos eljárást indított a közösköltség-tartozást felhalmozó fogyasztóval szemben.

A dokumentum ugyancsak előírná, hogy kötbértartozás okán csak akkor lenne megszüntethető a szolgáltatás, amennyiben arról bírósági ítélet is van. A normál számlatartozások esetében nem történne módosítás.

Az egyetemes szolgáltatók számára a jogszabály előírná, hogy minden járási központban ügyfélszolgálatot kell létesíteni, ami mellett minden 5 ezer főt meghaladó településen munkanapokon biztosítani kell a panaszfogadás lehetőségét, illetve a különböző ellátással kapcsolatos nyomtatványok elérését.
  

A benyújtott módosító a dokumentum címéből adódóan a fogyasztók számára nyújtanak többletjogosultságokat, miközben a szolgáltatók számára az újonnan tervezett kötelezettségek mellé nem rendel elismerhető költségeket. A többszöri leolvasás, illetve az 5ezer fős településekre vonatkozó rendelkezések a Posta számára nyújthat többlet-megbízásokat, amely már most is több közműcég számára is nyújt óraleolvasási szolgáltatás.

A Portfolio.hu által megkérdezett iparági szereplők előzetes értékelése szerint érdekes fejlemény a negyedéves szintű leolvasási lehetőség, hiszen az éves leolvasás mellett a fogyasztók jól belőhetik az átlagfogyasztásukat, és ennek megfelelően az év során minden hónapban "egyenlő részben" (kiegyensúlyozott módon) fizethetnek a villamosenergia-vételezés után, míg akik minden hónapban az adott fogyasztásnak megfelelően kívánnak fizetni, azok a bediktálással már most is megtehetik, ami pontosabb megoldást kínál a negyedéves leolvasásnál. Az ügyfélszolgáltatással kapcsolatos előírások értelmezése még továbbra is folyamatban van, de a 176 járásnak megfelelő lefedettség elérése bizonyosan hatalmas költséggel járna. Az ötezer főnél nagyobb települések esetében megint kérdéses az előírás hatékonysága, hiszen a panaszkezelésre és információigénylésre eddig is lehetőség volt telefonos ügyfélszolgálatokon keresztül az ország teljes területén.

Szintén érdekesnek találták a megkérdezett szereplők a kikapcsolással kapcsolatos előírások módosítását is, hiszen az a számlabefizetésekből eredő tartozások után engedné a lekapcsolást, míg a kötbér esetben nem. Utóbbit főként az illetéktelen vételezés után (energialopás) vetik ki a szolgáltatók, vagyis a rendesen vételező fogyasztók számára maradna a kikapcsolás lehetősége, míg a lehetséges energiatolvajok számára nem.

A hálózati társaságok naprakész nyilvántartásával kapcsolatban a cégek megjegyezték, hogy jelenleg is rendelkeznek ilyen regiszterrel, amibe a Magyar Energia Hivatal is betekinthet, illetve a megállapított díjak is ezekre a kimutatásokra alapulnak.
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1479180033