Bank

Nem kell félni buboréktól - Mibe fektessünk idén?

Portfolio
Nem kell félni a Fed mennyiségi lazításának visszafogásától és buborékoktól sem, a részvénypiacoktól idén további emelkedésre számíthatunk. A kötvénypiacokkal szemben egyértelműen a részvénypiacokban, ezen belül is a fejlett piacokban és a ciklikus iparágakban van nagyobb fantázia - derült ki a Portfolio.hu csütörtöki Private Wealth Management Forumán.

Tapering = visszatérés a normál kerékvágásba

Az ügyfelek nem érezték az elmúlt 5 év részvénypiaci raliját, hiszen mindig volt miért aggódni. Idén is lehetnek nagyobb kilengések - vélte Al-Hilal István (Fidelity Worldwide Investment) a konferencia panelbeszélgetésében. Ügyfeleik közül sokan kötvényből pártolnák át manapság alacsonyabb kockázatú részvényekbe, de jellemző az átáramlás a fejlődő piacokról a fejlett piacokra is. Az egyes részvények magas korrelációja miatt nagy jelentősége van az aktív portfóliómenedzsmentnek - hívta fel a figyelmet. Al-Hilal a tapering azt jelenti, hogy visszatérhet a normális kerékvágásba a piac. A fejlett piaci és magas hozamú befektetéseket preferálja jelenleg, és fontosnak tartja a magas devizakitettséget.

Ocsenás Zoltán (Allianz Global Investors) szerint az elmúlt négy évben sok minden változatlan maradt: az alacsony kamatkörnyezet például továbbra is fennáll. A Pimco példáját említve (akik a kötvénybefektetések felől a vegyes és részvénypiacok felé mozdultak el) viszont arról is beszélt, hogy a részvénypiacokba ma friss tőke áramlik más piacokról. Ma szerinte "az kockáztat, aki nem kockáztat". Ocsenás nem lát ma lufit egyik jelentős piacon sem, de például a nyersanyagok piacán és Délkelet-Ázsiában visszaesést várnak idén. A taperingtől szerinte nem félni kell, az jó jel a gazdaság erősödésére. Az Allianznál hisznek az osztalékpapírokban.

Juscsák György (JP Morgan Asset Management) saját elmondása szerint a törmelék összeszedegetésével, diverzifikációval töltötte az elmúlt öt évet. Ma pedig úgy látja, a közép-európai befektetők kezdenek elmozdulni a hazai vállalati kötvények felől a globális diverzifikáció irányába, illetve a részvényalapok felé. Úgy véli, középtávon számos trend (pl. urbanizáció, motorizáció) miatt továbbra is érdemes feltörekvő piaci részvényekbe fektetni. Egyedülálló korszakot él át a befektetési piac. A befektetési penetráció ma az USA-ban 60%, Nyugat-Európában pedig 35% körüli, Magyarországon 24% fölé emelkedett (ez a mutató a befektetések arányát jelzi a megtakarításokon belül), és az alacsony kamatkörnyezet további javulást hozhat. Juscsák szerint az lesz majd izgalmas, ha nem a likviditásbővítés csökkentéséről, hanem a likviditás kivonásáról lesz szó a Fednél. A kötvényekkel szemben felülsúlyoznák a részvényeket, azon belül is a fejlett piacokat.

2009-ben kevesen látták még a bull piac kezdetét, így akik azóta benne maradtak részvénybefektetésükben, elhúztak a mezőnytől - mondta Cserháti András (Aberdeen Asset Management). Nem jellemző, hogy kötvényből részvénybe súlyoztak volna át az utóbbi időben a befektetők, eddig a feltörekvő piacok felől fejlettekbe áramlott a pénz a tapasztalatai szerint. A MSCI World 12 havi előretekintő P/E rátája 14 körüli, a feltörekvő piacoké viszont alig több 10% (alulárazottak). Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia és Brazília piaca vonzó ma szerintük, emellett a brit piacot, illetve az átváltható kötvényeket is ilyennek tartják. Ha nincs mennyiségi lazítás az USA-ban, a beteg ember meghalhatott volna. A beteg most kezd felépülni, és egyre inkább úgy tűnik, hogy elhagyhatja a kórházat - vélte a taperingről.

Nem kell félni buboréktól - Mibe fektessünk idén?
Továbbra is érdemes részvénybe fektetni

Kilenc befektetési trendet említett előadásában Martin Bruckner, az Allianz Investmentbank AG igazgatótanácsának tagja, amelyek miatt jórészt részvénybe érdemes ma fektetni:
1. Fennmarad az alacsony kamatkörnyezet,
2. Nem defláció, hanem dezinfláció van,
3. Az eurózóna tart egy szorosabb monetáris unió felé,
4. A globális gazdasági ciklus kilábalási szakaszban jár,
5. Japánban véget ért 30 év rossz politikájának korszaka,
6. A feltörekvőpiacokon ugyan van ellenszél, de hosszú távon a kötvény- és devizabefektetések kedvezőek lesznek,
7. A magas minőségű szuverén kötvények lefelé mutató kockázatokat hordoznak,
8. Az osztalék fontos hajtóerő marad a részvénypiacokon az alacsony kamatkörnyezetben, a magas osztalékhozamú részvények előnyösek,
9. A kockázatos eszközökbe érdemes fektetni továbbra is, de a 2013-as hozamok kivételesek voltak, várhatóan nem ismétlődnek meg.

A részvények ugyan már nem olyan olcsók, mint az elmúlt években, de drágának sem mondhatók - véli Bruckner. A P/E ráta alapján ugyan historikusan drágák ma az amerikai részvények, a kötvényekhez képest azonban nem felülértékeltek. A csalódást okozó amerikai makrogazdasági adatok jó része mögött pedig nem áll strukturális háttér, a gazdasági környezet strukturális és ciklikus szempontból egyaránt javulást mutat. Az európai részvények továbbra is nagyon olcsók a többi piachoz képest, az eurózóna részvénypiaca csak most indult kilábalásnak.

Bruckner az alábbiak figyelembe vételét tanácsolja erre az évre a befektetési stratégiában:

1. Részvények felülsúlyozása, a ciklikus iparágak preferálásával,
2. A feltörekvő piacokkal szemben a fejlett piacok előtérbe helyezése, óvatosság az árupiacokon
3. A feltörekvő piacokról nyersanyagot importáló országok preferálása a nyersanyag-exportőrökkel szemben,
4. A GDP-változások szoros figyelemmel kísérése
5. A kötvénypiacon a magas hozamok és az eurózóna felárainak figyelemmel kisérése
6. Annak figyelembe vétele, hogy egy ciklus közepén vagyunk
7. Nyomás alatt vannak a jegybankok, támogatni fogják a reálgazdaságot.

Magas hozam, mérsékelt kockázat?

Adam Lessing, a Fidelity Worldwide Investment igazgatója az előadásában úgy vélte, a legtöbb privátbanki tanácsadó szerint érdemes magas hozam után vadászni. Ezzel szemben az ügyfelek a válságok tapasztalatai alapján kockázatkerülők, jellemzően inkább betétbe tennék a pénzüket. Pedig a stabilitást igénylő ügyfelek számára is több befektetési lehetőség (pl. rugalmas kötvénybefektetések) áll rendelkezésre. Lessing saját tapasztalatai alapján az ügyfelek valódi igénye sokszínű, de alapvetően három csoportba sorolhatók: vannak, akik 1. stabilitást, mások 2. jövedelmet, megint mások 3. növekedést akarnak.

A magas hozamú kötvények továbbra is kockázatosnak tekinthetők, ennek ellenére mainstream befektetési eszközzé váltak. E befektetéseket jövedelemközpontú befektetésként lehet eladni, hosszú távon tartva 6-8%-os hozamot biztosítanak. Hosszú távon jobban hoznak, mint a részvények. Ami a részvényeket illeti, az osztalékért éri meg igazán hosszú ideig tartani ezeket: osztalékkal együtt az elmúlt 110 évben százszor annyit kerestünk volna, mint csak az árfolyammal - hívta fel a figyelmet Lessing, megállapítva: a részvényeket igazán az osztalékért éri meg tartani. A részvény kiváló hosszú távú befektetés, de nem elsősorban az árfolyamnyereség, hanem az osztalék miatt - vélte.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp