Nagybevásárlás a BIF-nél

2017. november 10. 17:56    
nyomtatás
 
Belvárosi irodaház megvételéről írt alá adásvételi szerződést pénteken a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) - közölte a cég a tőzsde honlapján. A lépés beleillik az utóbbi időszak stratégiájába, melynek alapja az, hogy a társaság SZIT-té alakulna, ennek jegyében történhetett a mostani tranzakció is.


A BIF bejelentése szerint ma kötöttek adásvételi szerződést az V. kerület Türr István u. 6. szám alatti ingatlan megvételéről. Ez 2012-ig a K&H Bank székháza volt a Vigadó tér közelében. A közel 15 ezer négyzetméteres épület a cég igazgatótanácsának álláspontja szerint teljes mértékben illeszkedik a Társaság ingatlan portfóliójába, és annak megvásárlását, illetve hasznosításának megkezdését követően az a közvetlen szomszédságában lévő és a Társaság tulajdonában álló Budapest, V. ker. Aranykéz utca 4-6. szám alatti Aranykéz Parkolóház feltöltöttségét és így annak forgalmi értékét is várhatóan jelentős mértékben megnöveli. A tranzakció zárásának várható időpontja 2017. december 15.

Az ingatlan kiváló lokációval rendelkezik, így annak tervezett részleges felújítását, átalakítását követően az Igazgatótanács várakozásai szerint az könnyen és rövid időn belül magas bérleti díjért bérbe adható lesz

- olvasható a társaság közleményében.

A mostani lépés illeszkedik a BIF stratégiájába: a cég közgyűlése augusztus közepén döntött arról, hogy kezdeményezik a szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) alakulást, majd novemberben bejelentették, hogy ennek előszobájaként a NAV szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásként ma nyilvántartásba vette. A vonatkozó jogszabály alapján a szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásnak 2018. december 31-ig kell megfelelnie a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokra vonatkozó valamennyi feltételnek.

Mi az a SZIE?


A szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozás (SZIE) lényegében a SZIT előszobája, olyan társaság, amely még nem felel meg a SZIT-re vonatkozó összes feltételnek, de vállalja azok teljesítését és a SZIT státusz megszerzését.

A SZIE státusz megszerzésének főbb feltételei:
  • kizárólag meghatározott, ingatlannal kapcsolatos tevékenységet végezhet (saját tulajdonú ingatlan adásvétele/bérbeadása/üzemeltetése, ingatlankezelés, építményüzemeltetés, vagyonkezelés),
  • nem állt és nem áll végelszámolás, csődeljárás vagy a bíróság által jogerősen elrendelt felszámolás hatálya alatt;
  • legalább eredményének 90%-át elérő mértékű osztalékot fizet, vagy ha szabad pénzeszközeinek összege ennél kevesebb, akkor a szabad pénzeszközök összegének legalább 90%-át, amennyiben a kifizetést pénzügyi intézménnyel kötött hitelszerződés nem korlátozza,
  • projekttársaságain (leányvállalatain), más szabályozott ingatlanbefektetési társaságon (maximum 10% részesedés), valamint épületépítési projekt szervezésével foglalkozó gazdasági társaságon kívül más gazdasági társaságban nem rendelkezik részesedéssel,
  • a társaságban együttesen közvetlenül az összes szavazati jog legfeljebb 10%-át gyakorolják biztosítók és hitelintézetek.


A kedvezőbb működési forma miatt is várható volt, hogy bővíti majd ingatlanportfólióját a cég, emiatt nem zárható ki az sem, hogy a közeljövőben további vásárlásokat hajtanak majd végre.

A mostani vétel egyébként a cég és a részvényesek szempontjából jónak tűnik, bár az épületet újra kell pozícionálni, ami a felújítással és a részleges átépítéssel megtörténhet. Ha ez sikeres lesz, akkor akár 15-20 eurós bérleti díjat is el lehet érni. Az ingatlan előnye a lokáció, ugyanis a Central Business District alpiacon jelenleg kevés az új irodaház és alacsony az üresedés, vagyis folyamatosan lehet kereslet a bérlők részéről.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Nem érdemes várni a tartozások kezelésével (x)

A vállalatok számára kihívást jelentenek a késve rendezett számlák. 

Tuti tippek a karácsonyi nagytakarításhoz! (x)

Hogy gyors és stresszmentes legyen. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium