Előfizetői tartalom

Hogy lesz így nyugdíj? - Pokoli teher az állam vállán

Portfolio
Már nem csak a kijelentések szintjén jelenik meg az 1 millió fős foglalkoztatottság bővítés, hiszen a legfrissebb 2011-es költségvetési javaslathoz tartozó nyugdíjrendszert érintő 50 éves előrejelzés ezzel a nagyon kockázatos előfeltevéssel élt. A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlege részben ennek, részben a visszalépések megnyitásának és az önkéntes második pillérnek köszönhetően 2020-ra egyensúlyba kerül. Viszont mivel az államnak a jövőben magasabb nyugdíjat kell kifizetnie a korábban vegyes rendszer tagoknak, ezért gyorsan el fog romlani az egyenleg, amit az államnak kell majd kipótolnia. Véleményünk szerint átlagos visszalépéssel számolhattak a becslés elkészítésénél, miközben az is biztos, hogy sokkal rosszabb a helyzet, ha a drasztikus foglalkoztatás-bővítést kivesszük a rendszerből.

Kikerült a 2011-es költségvetési törvény fejezeti indoklása, ami azért kiemelten fontos, mivel megtalálható benne a nyugdíjrendszerre vonatkozó 50 éves előrejelzés. Mindebből jó képet kaphatunk a rendszer fenntarthatóságáról, annál is inkább, mert részletes adatokat tesznek közzé a statisztikában. Az egyik legérdekesebb fejlemény, hogy a becslésnél a készítők is azzal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés