Tényleg beszállnának Paks 2-be Mészáros Lőrincék, de más terveik is vannak

2017. május 19. 14:15    
nyomtatás
 
A Paksi Atomerőmű bővítésében való részvétel az egyik fő célja a Královopolská Ria (KP Ria) cseh energetikai cégnek, amellyel tegnap lépett stratégiai partnerségre az Opimus Group és a Konzum, a társaság 2015-ben alapított magyarországi leányában pedig a két cég összesen 51 százalékos befolyást szerzett. Ezen túl a társaság, amely a paksi bővítést végző Roszatom stratégiai partnere, a meglévő paksi blokkok rekonstrukciójában és más területeken, például a vegyiparban is lát lehetőségeket - nyilatkozta Ctrirad Necas, a KP Ria elnök-vezérigazgatója a Portfoliónak, aki azt is elmondta, Magyarország megfelelő bázist jelenthet a térségben való további terjeszkedéshez is.


Az interjú legfontosabb pontjai:

  • A KP Ria magyarországi piacra lépését a Paksi Atomerőmű bővítésében való részvételi lehetőség motiválta;
  • Stratégiájuk szerint a projektben való részvétel elengedhetetlen feltétele egy erős helyi stratégiai partner megléte, ez az oka a Konzummal és Opimusszal kötött stratégiai partnerségüknek;
  • A cseh társaság a meglévő blokkok rekonstrukciójában és teljesítménynövelésében is nagy lehetőséget lát;
  • A KP Ria a Paksi Atomerőmű bővítését végző Roszatom stratégiai partnere;
  • Magyarország megfelelő bázist jelenthet a térségben való további terjeszkedésükhöz; a társaság az energetika mellett a vegyiparban is jó lehetőségeket lát


Erős helyi partnert kerestek


Tényleg beszállnának Paks 2-be Mészáros Lőrincék, de más terveik is vannak
Portfolio: Milyen fontosabb referenciákkal rendelkezik társaságuk az energetika területén?
Ctrirad Necas: A több mint 120 éves múlttal rendelkező Kralovopolska Ria három fő iparágban van jelen. Az energiatermelésben, amelynek része a nukleáris energia is; a víz-, és szennyvízkezelésben; illetve a vegyipar, petrolkémia területén. A vállalat az 1990-es években külön egységekbe választotta szét a gyártási-termelési, illetve a tervezési-mérnöki tevékenységeit, az utóbbi különösen az energiaszektorban teljes projektek fővállalkozójaként, kivitelezőjeként is aktív. A társaság több mint 30 éve lépett be a nukleáris iparba.

A KP Ria viszonylag hosszú referencialistával rendelkezik, amelyek között kiemelném a CEZ szinte valamennyi atomerőművének felújításában való részvételt. A Kralovopolska Ria mind a négy, Csehországban és Szlovákiában épült atomerőmű (Dukovany, Temelin, Jaslovske Bohunice, Mochovce) építésében is részt vett, és a jelenlegi legnagyobb projektünk is a Mochovce erőmű 3. és 4. blokkal való bővítése, illetve a chvaleticei szénerőmű rekonstrukciója.

Milyen együttműködésben állnak a Roszatommal?
A KP Ria a Roszatom stratégiai partnere, együttműködésünk kezdete gyakorlatilag a csehországi és szlovákiai atomerőmű-építések elindulásának idejére datálódik, miután azok is az orosz technológián alapulnak. Ebből is következően folytatjuk az együttműködésünket a Roszatommal más régiókban is, így Finnországban, Törökországban, és szeretnénk a Paksi Atomerőmű bővítésében is részt venni.

Mi motiválta a Konzummal és Opimusszal kötött startégiai partnerségüket? Hogyan került képbe a Konzum 2015-ben?
A két évvel ezelőtt kezdődött stratégiai partnerségünk üzleti modellünkből következik, ugyanis hiszünk abban, hogy a projektekben való sikeres részvételünknek elengedhetetlen feltétele egy erős helyi stratégiai partner megléte. Szabó Gejza régi üzleti partnerünk, ő mutatott be minket még 2015-ben Jászai Gellértnek, a Konzum jelenlegi elnökének.

Hogyan, milyen megfontolásból lépnek be a magyar piacra?
A KP Ria élénken érdeklődik a Paksi Atomerőmű bővítésében való részvételi lehetőség iránt, hiszünk benne, hogy képesek vagyunk hozzájárulni a projekt sikeréhez. Társaságunk részt vett a temelini atomerőmű bővítését célzó, azóta sajnos leállított tenderfolyamatában is.

De nem csak a Paksi Atomerőmű bővítésében, hanem a meglévő blokkok rekonstrukciójában és teljesítménynövelésében is nagy lehetőséget látunk, miután a dukovany és temelini erőművek esetében elvégzett hasonló munkálatokban is aktív szerepet töltöttünk be.


A magyar piac számos aspektusból nézve nagyon közel áll a mi modellünkhez is, már csak közös történelmünkre és politikai hátterünkre tekintettel is, ezért hiszünk benne, hogy itt is hasznosítani tudjuk tapasztalatainkat.

Milyen szerepük lehet, mekkora részt vállalhatnak a Paks 2 beruházásban?
Számunkra kulcsfontosságú terület a primer kör alkatrészeinek tervezési-mérnöki feladata, mely téren jelentős speciális know-how-val rendelkezünk. Ebben kívánnánk együttműködni magyarországi, de más európai partnereinkkel is.

A magyarországi cég lehet-e a további régiós terjeszkedésük központja, ha igen, milyen térségek elérésében gondolkodnak?
Magyarország megfelelő bázist jelenthet a térségben való további terjeszkedéshez, már csak az ország szomszédaival kialakult történelmi kapcsolataira tekintettel is.

Miután elsődleges működési területünket az energiaszektor jelenti, magyarországi tevékenységünk is ezen a területen kezdődhet, de amint említettem, a KP Ria olyan egyéb iparágakban is aktív, mint például a vegyipar, és itt is látunk lehetőségeket.


A KP Ria a régió egyik legjelentősebb hagyományos és nukleáris erőművi, vízkezelési- és vegyipari mérnöki, valamint kivitelezői tevékenységgel foglalkozó vállalata, amely több országban is jelen van. A társaság 2016-ban 86,6 millió dolláros árbevételt, és 1,8 millió dolláros EBITDA-t ért el.

Indulhatnak a munkálatok


Az Európai Bizottság március 6-án hagyta jóvá a Paksi Atomerőmű bővítési - hivatalos kormányzati megfogalmazás szerint "kapacitás-fenntartási" - beruházását, ezt követően kezdődhetett meg az atomerőmű új, 5. és 6. blokkjainak tervezése.

A mintegy 12 milliárd euró becsült költségű, Magyarország történetének legnagyobb beruházásának számító Paks 2 projekt előkészítése a végéhez közeledik, a projekt rendelkezik a környezetvédelmi és telephely engedéllyel, és megvannak a szükséges európai uniós jóváhagyások is; ezt követően kezdődhet a létesítési engedélyezés és a projekt implementációja.

A Paks 2 projekt alvállalkozóinak bevonása, a velük való szerződéskötés, valamint az alvállalkozói, beszállítói munka minőségének szavatolása a fővállalkozó feladata. Amint azt Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport Európai Atomerőmű Építési Osztályának vezetője a Portfolio keddi konferenciáján bejelentette, az orosz fővállakozó legkésőbb júniusban, de akár már májusban nyilvánosságra hozhatja az első, a Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó tenderkiírásokat. Az orosz fővállalkozó mintegy 6000 tétel, köztük nagyberendezések beszerzésére ír ki tendert. Az első körben írják ki a turbinák beszerzését szolgáló pályázatokat, de a nukleáris sziget berendezéseire is számos tender kiírása várható.

A paksi projektre biztosított 10 milliárd eurós hitelkeret április 29-én nyílt meg, az ezzel kapcsolatos számlák ellenértékét elkezdjük lehívni az orosz hitelkeretből - jelentette be korábban Lázár János. Az Államadósság Kezelő Központ azonban minden egyes hitellehívás kapcsán megvizsgálja, hogy érdemes-e azt rövid távon valamilyen forrásból refinanszírozni. Idén március 6-ig mintegy 100 millió eurónyi munkát végeztek már el a Paks2 projekt előkészítése kapcsán, a következő egy évben pedig összesen 600-900 millió eurónyi költséggel számol a kormány. A beruházási munkálatok tetőpontján, 2021-2022 körül azonban évente akár 1-2-3 milliárd eurót is kitehetnek majd a kifizetések.

Előzmények

A Paksi Atomerőmű két új blokkal való bővítéséről Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014. január 14-én írt alá együttműködési megállapodást. A tervezett két új, VVER-1200 MW teljesítményű, 3+ generációs atomerőművi blokkot 2018-tól kezdhetik el építeni, és a terv szerint 2025-ben, illetve 2026-ban állhatnak üzembe. A kétoldalú megállapodás alapján Moszkva a mintegy 12 milliárd eurósra becsült bővítési projektet, illetve a Roszatom VVER-1200 reaktorainak beépítését 80 százalékban finanszírozhatja, 4-5 százalékos kamatlábú, 30 éves futamidejű államközi hitelből. A fennmaradó finanszírozási rész fedezésére a magyar kormány állami beruházási támogatást tervez nyújtani. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban Orbán Viktor miniszterelnökkel 2017. február 2-án tartott budapesti sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hajlandó lenne ezt az arányt akár 100 százalékra is emelni, Magyarország azonban nem él az orosz elnök felajánlásával.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium